Samverkan ska lösa stök på biblioteken
15 dec 2019 • 3 min
När trakasserierna och bråken inte avtog på Sorunda bibliotek beslutade bibliotekschef Giovanna Jörgensen att stänga en kväll i veckan. Nu har hon påbörjat ett arbete tillsammans med skolan, lokala idrottsföreningen och socialtjänsten för att få stopp på buset.

Enda sättet att komma tillrätta med bråk och stök på biblioteken är att göra det gemensamt. Det är Giovanna Jörgensen övertygad om. Hon är bibliotekschef i Nynäshamns kommun som utöver huvudbiblioteket i centrum också har bibliotek i Ösmo och Sorunda.
Problemen i Sorunda har pågått i flera år. Det handlar inte om direkta hot eller våld, men om upprepade trakasserier, småstölder och bråk med bibliotekarier.
– För en månad sedan tog vi konsekvenserna av något som har pågått i flera år. Jag såg inte någon förbättring, säger Giovanna Jörgensen.
Hon beslutade att stänga biblioteket en kväll i veckan. Och så kommer det att vara en tid framöver tills de hittar en lösning.

Vi har gått från en ”schh-kultur” till ett rum där det inte finns några gränser
Det är unga personer det handlar om, barn i mellanstadieåldern som inte har hemförhållanden som gör att det känns ”nice” att gå hem efter skolan.
– Det är en brist någonstans som de visar. Helst skulle de inte vilja vara på biblioteket och spela högt på mobilen och bråka med bibliotekarier. Det handlar om hyss, men det är ett ständigt gränsöverskridande.
För att komma tillrätta med problemen har hon kontaktat andra lokala aktörer som kommer i kontakt med barnen: skolan, kyrkan, den lokala idrottsföreningen, fritidsverksamheten och socialtjänsten. Gemensamt ska de komma fram till hur de kan stoppa bråket. Initiativet har tagits väl emot.
– Så här små barn är vårt ansvar att hjälpas åt med, säger Giovanna Jörgensen.
Hon har tidigare prövat att arbeta i samverkan och lyckats bra med att minska bråk på biblioteken i Årsta och Bredäng i Stockholms kommun. Men problemen finns på många platser.
– Det har blivit mer och mer av vardagen. Det ökar varje termin skulle jag vilja säga.
Hon ser framför allt tre olika grupper som står för oroligheterna; barn utan ordnade hemförhållanden, missbrukare och psykisk sjuka som saknar omsorg.
– För dem blir biblioteket en plats att vara. Och det ökar vintertid när det är kallt ute. Det har blivit ett tomrum i samhället som biblioteken får fylla.
Giovanna Jörgensen ser biblioteken som en scen där samhällets övriga brister och svagheter utspelar sig.
Det gör att personalen behöver mer stöd, tycker hon. Det är till exempel inte ovanligt att besökare börjar möblera om i biblioteket och när de blir tillsagda kan de ibland ta det som en kränkning. Något som göra att många bibliotekarier tycker att det är olustigt att säga ifrån.
– Vi har gått från en ”schh-kultur” till ett rum där det inte finns några gränser, säger Giovanna Jörgensen.
Hon är övertygad om att enda sättet att komma tillrätta med stöket på biblioteken är att göra det i samverkan.
– Det är viktigt att vi pratar om det gemensamt och inte väntar oss att någon annan ska lösa problemet åt oss. Det handlar om att bryta ensam-är-stark-normen och inse att ensam bara är väldigt, väldigt ensam.
Det har blivit ett tomrum i samhället som biblioteken får fylla
Nyligen blev hon ombedd att skriva en debattartikel om problemen på Sorunda bibliotek. Det ledde till flera samtal från olika personer som ville veta vilken etnisk tillhörighet bråkstakarna hade. När hon inte kunde bekräfta det som personerna i andra änden av luren ville höra, att det rörde sig om icke etniskt svenska barn, tog samtalet slut.
Giovanna Jörgensen ser samtalen som ett tecken på den splittring som finns i samhället, uppdelningen mellan ”vi” och ”de”.
– Det är samma fördomsfullhet. Återigen blir biblioteket en scen där man agerar det vi ser i övriga samhället.

Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer