Nya uppdrag om skolbibliotek till KB och Skolverket

28 dec 2023 • < 1 min

Statistiken över skolbibliotek behöver förbättras, anser regeringen. Skolverket och Kungliga biblioteket får i uppdrag att utveckla statistiken så att den blir mer användbar.

I regleringsbrevet för 2024 får Skolverket i uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete tillsammans med KB. Syftet är att stärka skolbiblioteksstatistikens användbarhet, öka svarsfrekvensen bland skolbiblioteken samt verka för att svaren går att jämföra på ett bra sätt.

KB, som ansvarar för den officiella biblioteksstatistiken, blir sammankallande och samordnande myndighet för uppdraget att förbättra statistiken kring skolbibliotek. Skolverket får också i uppdrag att presentera en nationell lägesbeskrivning om skolbibliotek. Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek som presenterades i januari 2021 ska tjäna som utgångspunkt i uppdraget.

Den förbättrade officiella statistiken rörande skolbibliotek ska redovisas senast den 15 december 2025 av KB och Skolverket gemensamt.

Den 15 december 2026 ska Skolverket redovisa lägesbeskrivningen avseende skolbibliotek till regeringen och ytterligare en lägesbeskrivning ska presenteras i december 2027.

Läs också ›› Reportage från Ekens skola där skolbiblioteket är integrerat i undervisningen: ”Att inte alla skolor har ett bibliotek är för mig en gåta”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min