Regeringen uppvaktas med förslag om snabbutbildade bibliotekarier
15 mar 2024 • 2 min
Lärare ska utbildas i biblioteks- och informationsvetenskap för att möta den hotande kompetensbristen när landets skolbibliotek bemannas. Det är ett av förslagen Svensk biblioteksförening och landets bibliotekarieutbildande lärosäten tar med sig när de inom kort möter utbildningsdepartementet.
Silvia Ernhagen vill att utbildningsminister Mats Persson ordnar fler utbildningsplatser för att täcka upp det växande behovet av skolbibliotekarier.
I samband med att budgetpropositionen lades fram i september aviserade regeringen en efterlängtad ambitionshöjning kring bemannade skolbibliotek . Nästa år avsätts därför 216 miljoner kronor och därefter 433 miljoner kronor årligen.
”Det är en välkommen satsning som rätt implementerad kommer att verka läsfrämjande i skolans samtliga årskurser”, skrev Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen i ett brev till utbildningsminister Mats Persson (L) strax före jul.
Hon påpekade dock att föreningen, efter samråd med de sex lärosäten som bedriver utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap, ser med oro på en förestående brist på utbildade bibliotekarier och efterfrågade därför ett möte med utbildningsminister för att diskutera hur tillgången till personal ska säkras.
Beskedet blev dock att utbildningsministerns schema inte tillät en sådan träff och i stället får en delegation bestående av representanter för föreningen samt Högskolan i Borås och Södertörns högskola inom kort träffa statssekreterarna Maria Nilsson och David Lindberg, båda liberaler.
Med sig till mötet kommer de att ha två förslag för hur bemanningen på skolbiblioteken ska säkras på kortare och längre sikt.
På kortare sikt inrättas en utbildning för personer som helt saknar utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap. Förslaget är en ettårig magisterutbildning som erbjuds under en övergångsperiod på tre år. Enligt beräkningar från Högskolan i Borås skulle denna lösning med 100 studieplatser kosta 7–8 miljoner kronor per år.
På längre sikt föreslås fler utbildningsplatser på grund- och masternivå. En ökning med 20 procent på alla lärosäten skulle enligt beräkningar kosta 7 miljoner kronor första året, och därefter 14 miljoner kronor per år.
”Bägge dessa lösningar kräver riktade utbildningsplatser för lärosätena på samma sätt som har skett med andra bristyrken, så att ökade resurser till lärsoätena verkligen resulterar i de avsedda utbildningsplatserna”, skriver Svensk biblioteksförening i brev till de två statssekreterarna.
Vad hoppas ni få med er från mötet?
– Att vi får ta del av en plan från regeringen för hur de ska implementera förändringen. Men också känna att de lyssnat på oss och tycker att våra förslag är bra och möjliga att genomföra, säger Silvia Ernhagen.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer