Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
3 okt 2023 • 2 min
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.

Sveriges skolledare är positiva till bemannade skolbibliotek, men kritiska till riktade statsbidrag för just skolbibliotek, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande.
Regeringskansliet arbetar med ett förslag på ändringar i skollagen som ska lämnas till riksdagen. Enligt budgetpropositionen avsätts 216 miljoner kronor till bemannade skolbibliotek under 2024 för att skolor ska kunna förbereda sig. Själva lagändringen är tänkt att träda i kraft 2025. Från och med då ska 433 miljoner årligen gå till bemannade skolbibliotek.
Inom biblioteksvärlden har beskedet välkomnats. Men rektorerna är inte lika entusiastiska. Fackförbundet Sveriges skolledare är kritiskt till riktade statsbidrag och skulle hellre se ökade generella bidrag till skolan så att rektorerna själva kan styra över pengarna och bedöma var de behövs bäst.
– Vi är kritiska till det här statsbidragsmyllret som försvårar för våra skolledare, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, en av två förbundsordförande i Sveriges skolledare.
– Det kommer riktade statsbidrag till olika satsningar varje år och det är inte säkert att det är just den satsningen som man behöver det året. Kanske behöver man pengarna till något annat.
Däremot ser förbundet positivt på bemannade skolbibliotek, något de anser bör finnas på varje skola.
– Skolbibliotek ja, och bemannat ja, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
– Det förekommer ju inte på alla ställen, men det bör det absolut göra.

Sveriges skolledare anser att pengarna bör vara riktade till skolan som i sin tur har ett ansvar att följa lagen.
Men finns då inte risken att vissa skolor struntar i skolbiblioteket om pengarna inte är riktade?
– Inte om det i det generella sektorsbidraget också beskrivs vad som ska ingå kring exempelvis elevhälsa och bibliotek. Det är viktigt så att det finns en likvärdighet runt om i landet.
– Vi tänker att öronmärkta pengar ska gå till skolan. Sedan har var och en ett ansvar att följa lagen.
Fotnot: Biblioteksbladet har även sökt Friskolornas riksförbund för att höra hur det ställer sig till nya lagen om skolbibliotek men inte fått kontakt.
4 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Det känns ganska bedrövligt att inta den här positionen, men dessvärre ser vi ju hur många skolledare väljer bort skolbibliotek, och därför tror jag att det behövs riktade pengar till just skolbiblioteket. Annars går pengarna, oftast, till något annat. Jag tänker också att argumentet att elever inte behöver skolbibliotek vissa år är rent löjeväckande – det är en rättighet vi pratar om här och inget som eleverna vinner på att inte ha. Som flera har skrivit – här behövs ett annorlunda tänk hos väldigt många skolledare.
”Det kommer riktade statsbidrag till olika satsningar varje år och det är inte säkert att det är just den satsningen som man behöver det året. Kanske behöver man pengarna till något annat.”
Vilket år är det de tänker att elever inte gynnas av pengar till skolbibliotek? Svenska skolor har haft ett decennium på sig att se till att elever ska ha tillgång till bibliotek och resultatet är skrämmande. Det behövs ett ordentligt tankeskifte hos skolledare vad gäller skolbibliotek och dess nyttoeffekter.
Det har varit vanligt att rektorerna styr över pengarna och sparar bort skolbiblioteket. Nu kanske det är läge att ändra på det.
Jag förstår deras hållning – skolan är ett stort svart hål som det går att lägga hur mycket pengar som helst på och det kommer ändå aldrig att räcka. Lärarna går på knäna med ett omöjligt uppdrag. Samtidigt blir jag så vansinnigt trött på den här inställningen, eftersom det aldrig eller ytterst sällan är skolbiblioteken som prioriteras. Det finns alltid andra hål att stoppa pengarna i, som är mer prioriterade. Skolbiblioteket ses som någon sorts lyx, lite extra lullull, något som får prioriteras sen – istället för att se det som den pedagogiska resurs det är. En resurs som faktiskt skulle kunna stötta eleverna i deras måluppfyllelse och lärarna i deras arbete. Bemannat av kompetent personal, givetvis. Allt annat är bara en sorglig ursäkt för att blidka Skolinspektionen.
Det är ju uppenbart att mängder av skolledare helst skulle strunta helt och hållet i skolbibliotekslagen om de bara kunde, så nej, några generella bidrag tror jag inte ett dugg på. Det här är för lite pengar, men det är bättre än inget. Hoppas bara att skolledarna förvaltar bidraget väl så att de kanske, kanske till slut förstår vilken prima resurs skolbibliotekarien kan vara.