Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
11 jun 2021 • < 1 min
Skolinspektionen önskar tydligare krav i lagtexten och Skolledarförbundet varnar för snuttifiering av skolans verksamhet.
Skolbiblioteket på Täljegymnasium i Södertälje.
En del positiva tillrop till förslagen på stärkta skolbibliotek hörs även från skolans värld, om än något försiktigare än från biblioteksvärlden.
I ett remissvar på utredningens delbetänkande beklagar fackförbundet för rektorer, Sveriges skolledarförbund, de stora skillnaderna på tillgången till skolbibliotek för landets elever. Men samtidigt som förbundet tycker att skolbiblioteken är viktiga i den pedagogiska verksamheten varnar det för ”snuttifiering” när man fördjupar sig i endast en av de olika pedagogiska verktyg som finns på skolorna. Det blir svårt att förhålla sig till förslagen när de inte sätts in i ett större sammanhang, skriver förbundet.
Skolledarna saknar en problematisering i utredningen kring varför skolbiblioteksverksamheten skiljer sig åt mellan olika skolor och olika kommuner. Om de olika svårigheter som skolorna står inför skulle redovisas skulle det bli lättare att sätta de nya förslagen i sitt sammanhang och väga om andra insatser. Förbundet saknar också en konsekvensbeskrivning av hur rektorernas arbetsmiljö och -belastning skulle påverkas med förslagen.
Skolinspektionen bedömer att förslagen i utredningen skulle stärka elevernas rätt till skolbibliotek. Men för att myndigheten ska kunna ”ingripa starkt” mot de skolor som inte följer de nya reglerna krävs en tydligare lagtext. En för allmänt hållen lagtext gör det svårare för Skolinspektionen att vitesförelägga skolor där det finns brister.
Förslagen som behöver förtydligas är de om tillgång till bibliotek på varje skola, bemanningen av skolbiblioteken samt rektors ansvar. Skolinspektionen önskar också se en definition av skolbibliotek i skollagen.
Friskolornas riksförbund väntas också komma in med ett yttrande under dagen.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer