Slutfinalisterna utsedda till Årets bibliotek

4 sep 2019 • 2 min

Tre slutfinalister återstår och har chansen att ta hem utmärkelsen Årets bibliotek 2019 som delas ut på Bokmässan. Från och med i dag kan du gå in och rösta på din favorit.

De tre bibliotek som har valts ut bland hela 65 nomineringar i år är Malmö universitetsbibliotek, Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och Mölndals stadsbibliotek.

Bilden är från Malmö universitetsbibliotek som slåss med två andra bibliotek om titeln Årets bibliotek 2019. Foto: Malin Palm

Från och med i dag, onsdag, kan även allmänheten gå in och rösta på sitt bibliotek, eller på det bibliotek de anser ska vinna utmärkelsen. Röstningsresultatet från allmänheten väger lika tungt som en jurymedlems röst. [fakta id=”20398″]

Vill du vara med och rösta fram vinnaren? Gå in här och lägg din röst direkt.

Årets tema för utmärkelsen är upplevelser.

– Ett bibliotek rymmer så många olika sorters upplevelser: läsning, möten, kunskap, kreativitet, språk, stöd, umgänge och miljö, säger Anna Troberg i ett pressmeddelande.

Fackförundet Dik utser Årets bibliotek varje år sedan 1986 och priset på 25 000 kronor delas ut på Bokmässan. Under åren har olika typer av bibliotek fått utmärkelsen, såväl folkbibliotek som skolbibliotek, forskningsbibliotek och sjukhusbibliotek, en variation som också syns bland årets slutfinalister.

Anna Troberg. Foto: Stina Gullander.

Fem bibliotek fick besök av juryn och efter detta föll Stadsbiblioteket i Värnamo ”Gummifabriken” och Fittja bibliotek bort när de tre slutfinalisterna skulle utses, en uppgift som Anna Troberg, ordförande i Dik, bävade för eftersom det var hög kvalitet på alla fem.

– Då har vi den svåra uppgiften att välja ut tre av dessa fem välfungerande bibliotek. Jag fasar lite för när vi ska bestämma oss, man vill inte välja bort någon, sade hon då till Biblioteksbladet.

Fakta Årets bibliotek 2019

Rekordmånga nomineringar, 65 stycken, kom in till till Årets bibliotek 2019. Årets tema är upplevelser. Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring i samhället. Juryn består av: Anna Troberg, förbundsordförande i Dik och juryordförande, Lars Ilshammar, biträdande biblioteksbibliotekarie, Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil och Kent Wisti, präst, bildkonstnär och författare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min