Studie om demokrati: "Om ni duckar blir ni obsoleta"
24 sep 2021 • 2 min
Hur ska folkbiblioteken uppfylla sitt demokratiuppdrag i en digitaliserad tid? Mediestrategen Brit Stakston tar sig an frågan i en studie som släpps i dag. Hennes förslag är biblioteken ska uppgradera sin identitet och börja betrakta sig som tankesmedjor.
Demokratins hälsotillstånd kunde ha varit bättre. Över hela världen sprider sig ett missnöje med offentliga institutioner och regeringar. Mer än hälften av världens befolkning ser brister i sina länders demokrati.
Missnöjet i Sverige är mindre utbrett, men omfattar ändå nästan halva befolkningen.
Uppgifterna är hämtade ur rapporten Global Satisfaction with Democracy 2020, genomförd av Bennett Institute for Public Policy vid Cambridge-universitetet i USA. De redovisas i inledningen till förstudien Biblioteken som tankesmedjor? som har skrivits av mediestrategen Brit Stakston på uppdrag av regionbiblioteken i Skåne, Bleking/Kronoberg och Jönköpings län.
Hon säger att tanken med att börja i det globala perspektivet är att det ska stämma till eftertanke och ge lust att kreativt fundera över vad det betyder för svenska bibliotek i stort, men också vad det betyder för varje enskild verksamhet.
– Jag vill visa att det här kan ni inte backa ifrån. Om ni duckar, då blir ni obsoleta.
Bakgrunden till studien är kapitlet Från sagor till cyberpunk – bibliotekets roll, mediernas förändring och invånarnas behov som Brit Stakston skrev i omvärldsrapporten Den femte statsmakten som kom ut för fyra år sedan inom ramarna för Kungliga bibliotekets arbete med den nationella biblioteksstrategin. Sedan dess har hon mött bibliotekspersonal och samlat tankar och intryck som delvis ligger till grund för den nya studien som är koncentrerad kring frågan hur folkbiblioteken ska uppfylla sitt demokratiuppdrag i en allt mer digital och komplex samtid.
– Jag har stött på en lust att närma sig det här fältet, men man trevar lite och hyser en stor oro över att det ska bli politiserat.
I studien förklarar Brit Stakston att hon vill inspirera biblioteken att se hur lätt de skulle kunna vidga sitt demokratiuppdrag genom att utvecklas och skaffa sig en ny identitet. Hon skriver:
”Låt oss se vad som händer om vi väljer att se på biblioteken som ett slags tankesmedjor i stället för servicehubbar gällande digitalisering. Kanske kan det då skapas en annan typ av förståelse och nyfikenhet på bibliotekens verksamhet externt såväl som internt.”
Tanken om bibliotek som tankesmedjor ska dock inte tolkas som ett förslag om att inrätta en ny instans i bibliotekssektorn. Det handlar i stället om ett uppgraderat mindset hos bibliotekens personal, säger Brit Stakston.
De yttre faktorerna finns däremot redan; ett samhällsproblem att förhålla sig till och en uppgift, fastslagen i lagstiftningen, att därför ta sig an.
– Det är bara en prioriterings- och omtolkningsfråga.
Studien presenteras vid ett seminarium på bokmässan på fredagsmorgonen. Förutom Brit Stakston medverkar Lena Arborelius, t f enhetschef på Region Skånes kulturförvaltning och Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder, som även är intervjuad i studien tillsammans med ytterligare 13 personer från bibliotekssektorn eller dess närhet.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer