Studie om demokrati: "Om ni duckar blir ni obsoleta"
24 sep 2021 • 2 min
Hur ska folkbiblioteken uppfylla sitt demokratiuppdrag i en digitaliserad tid? Mediestrategen Brit Stakston tar sig an frågan i en studie som släpps i dag. Hennes förslag är biblioteken ska uppgradera sin identitet och börja betrakta sig som tankesmedjor.

Demokratins hälsotillstånd kunde ha varit bättre. Över hela världen sprider sig ett missnöje med offentliga institutioner och regeringar. Mer än hälften av världens befolkning ser brister i sina länders demokrati.
Missnöjet i Sverige är mindre utbrett, men omfattar ändå nästan halva befolkningen.
Uppgifterna är hämtade ur rapporten Global Satisfaction with Democracy 2020, genomförd av Bennett Institute for Public Policy vid Cambridge-universitetet i USA. De redovisas i inledningen till förstudien Biblioteken som tankesmedjor? som har skrivits av mediestrategen Brit Stakston på uppdrag av regionbiblioteken i Skåne, Bleking/Kronoberg och Jönköpings län.
Hon säger att tanken med att börja i det globala perspektivet är att det ska stämma till eftertanke och ge lust att kreativt fundera över vad det betyder för svenska bibliotek i stort, men också vad det betyder för varje enskild verksamhet.
– Jag vill visa att det här kan ni inte backa ifrån. Om ni duckar, då blir ni obsoleta.
Bakgrunden till studien är kapitlet Från sagor till cyberpunk – bibliotekets roll, mediernas förändring och invånarnas behov som Brit Stakston skrev i omvärldsrapporten Den femte statsmakten som kom ut för fyra år sedan inom ramarna för Kungliga bibliotekets arbete med den nationella biblioteksstrategin. Sedan dess har hon mött bibliotekspersonal och samlat tankar och intryck som delvis ligger till grund för den nya studien som är koncentrerad kring frågan hur folkbiblioteken ska uppfylla sitt demokratiuppdrag i en allt mer digital och komplex samtid.
– Jag har stött på en lust att närma sig det här fältet, men man trevar lite och hyser en stor oro över att det ska bli politiserat.
I studien förklarar Brit Stakston att hon vill inspirera biblioteken att se hur lätt de skulle kunna vidga sitt demokratiuppdrag genom att utvecklas och skaffa sig en ny identitet. Hon skriver:
”Låt oss se vad som händer om vi väljer att se på biblioteken som ett slags tankesmedjor i stället för servicehubbar gällande digitalisering. Kanske kan det då skapas en annan typ av förståelse och nyfikenhet på bibliotekens verksamhet externt såväl som internt.”
Tanken om bibliotek som tankesmedjor ska dock inte tolkas som ett förslag om att inrätta en ny instans i bibliotekssektorn. Det handlar i stället om ett uppgraderat mindset hos bibliotekens personal, säger Brit Stakston.
De yttre faktorerna finns däremot redan; ett samhällsproblem att förhålla sig till och en uppgift, fastslagen i lagstiftningen, att därför ta sig an.
– Det är bara en prioriterings- och omtolkningsfråga.
Studien presenteras vid ett seminarium på bokmässan på fredagsmorgonen. Förutom Brit Stakston medverkar Lena Arborelius, t f enhetschef på Region Skånes kulturförvaltning och Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder, som även är intervjuad i studien tillsammans med ytterligare 13 personer från bibliotekssektorn eller dess närhet.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer