Succé för finsk tidskriftssatsning
12 aug 2013 • 2 min
Den finska försökstjänsten där biblioteken i Helsingforsområdet erbjuder sina låntagare tillgång till ett stort antal populära utländska e-tidskrifter blev ganska...
Den finska försökstjänsten där biblioteken i Helsingforsområdet erbjuder sina låntagare tillgång till ett stort antal populära utländska e-tidskrifter blev ganska genast en succé. Nu finns planer på att dels permanenta tjänsten, dels erbjuda den till fler bibliotek runt om i Finland.I förra numret av BBL kunde vi berätta om en finsk satsning på e-tidskrifter som Helsingfors bibliotek gör och där man erbjuder låntagarna nästan 200 utländska e-tidskrifter som t ex National Geographic, Science eller Cosmopolitian för digital läsning via tidningstjänsten Zinio. Tjänsten, ännu så länge begränsad till Helsingforsområdet och folkbiblioteken där, är tillgänglig via ett stort antal plattformar (läsplattor, mobiler etc) och tidningarna kan även läsas på datorer hemifrån och på bibliotekets datorer. Bibliotekens låntagare får via tjänsten ett urval utländska tidskrifter (cirka 200 titlar) till sitt förfogande. För att ladda ned tidningarna behövs ett bibliotekskort och en internet-förbindelse. Tidningarna kan laddas ned var som helst. De laddas ned permanent och bildar ett arkiv, som låntagaren fritt kan förfoga över.
I april i år lanserades tjänsten och ganska genast visade sig tjänsten vara en succé – ingen annan digital tjänst som biblioteken i huvudstadsregionen erbjuder, har vuxit så snabbt. Under perioden 1 april till sista juli i år hade, enligt Zinios användarstatistik, tjänsten 9153 användare och närmare 100 000 nedladdningar. Populärast är tidskrifterna The Economist, National Geographic och Newsweek. Varje användare laddar i snitt ned tre tidskrifter i månaden. Även utanför huvudstadsregionen har tjänsten väckt stort intresse och många vill nu bli låntagare på Helsingfors stadsbibliotek.
Tjänsten som är på försök fram till årets slut kostar Helsingfors stadsbibliotek omkring 20 000 euro (drygt 167 600 kronor) för en period om nio månader.
Men i ett nyhetsinslag i svenska Yle i början av augusti försäkrade Helsingfors biblioteksdirektör, Tuula Haavisto, att man på grund av tjänstens stora popularitet kommer att fortsätta med de utländska tidskrifterna även efter testperiodens slut. Hon kunde också avslöja att tjänsten sannolikt kommer att utvidgas till att omfatta fler bibliotek runt om i Finland. Som centralbibliotek för alla folkbiblioteken i Finland kan och ska Helsingfors stadsbibliotek sluta de avtal som krävs för hela Finland.
Hur dyrt det kommer att bli för de enskilda biblioteken är oklart, men det kan röra sig om allt från några hundra euro till några tusen euro per år. Tuula Haavisto menar ”att det i alla fall blir mycket prisvärt och svårt att säga nej till”.
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
De utländska – främst engelskspråkiga – e-tidningarna har laddats ned mer än 102 000 gånger under de dryga tre månader som tjänsten har varit tillgänglig för kunderna. Varje användare laddar i medeltal ned tre tidningar i månaden.