Europeiskt digitaliseringsprojekt

12 mar 2012 • < 1 min

Ett europeiskt projekt – European Newspaper – ska under tre år förse The European Library och Europeana med tio miljoner...

Ett europeiskt projekt – European Newspaper – ska under tre år förse The European Library och Europeana med tio miljoner digitaliserade dagstidningssidor. Projektet, som startade den 1 februari i år, involverar 17 national-, forsknings- och universitetsbibliotek. Det syftar till att samla och förfina utbudet av digitaliserade dagstidningar men också att uppmärksamma de (tekniska) utmaningar som är kopplade till massdigitalisering av dagstidningar.

De bibliotek som deltar i projektet kommer att distribuera l digitaliserade dagstidningar till Europeana – i fulltext och som inte längre omfattas av upphovsrättsliga begränsningar. Ett särskilt fokus i projektet kommer att ligga på dagstidningar publicerade kring första världskriget och kommer därmed utgöra ett värdefullt komplement till de samlingar som redan finns inom ramen för det redan befintliga projektet, det s k Europeana Collections 1914-19. Det projektet startade i maj 2011 och kommer att fortsätta till april 2014.

För de deltagande biblioteken i det Europeiska dagstidningsprojektet hölls ett kick-off möte i början av mars i år i Berlin där Staatsbiblothek zu Berlin, som är projektledare för projektet, stod för värdskapet.

Övriga bibliotek i projektet är: Nationalbiblioteket i Nederländerna, Österrike, Estland, Finland, Frankrike, Polen, Lettland samt Turkiet; British Library deltar liksom universitet i Salford/Manchester samt Innsbruck/Österrike; universitetsbiblioteket i Belgrad deltar liksom LIBER Europa, Landesbibliothek Dr. Friedrich Tessmann samt det Hamburgplacerade företaget CCS, Content Conversion Specialists GmbH.

I nästa nummer av BBL skriver bl a om det svenska digitaliseringsprojektet Digidaily, massdigitalisering av dagstidningar,  samt om det digitaliseringsprojekt som  SCB:s bibliotek bedriver.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min