Digitala böcker – varför så komplext?
19 maj 2022 • 3 min
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.

Utlåningen av digitala böcker har ökat, men det finns fortfarande frågetecken om vilken affärsmodell som är bäst för biblioteken och hur kostsamma digitala böcker egentligen är. I en genomgång har Björn Waller från Botkyrka bibliotek, på uppdrag av Regionbibliotek Stockholm, tittat på vad det är som gör e-boksfrågan så komplex och vad som behövs för att lösa problemen med digitala böcker. Och även om det ofta talas om just e-böcker handlar det alltså inte bara om dem utan även om ljudböcker som utgör ungefär hälften av all digital bokutlåning.
Det som är viktigt att komma ihåg när man diskuterar digitala böcker, understryker Björn Waller, är att det kommer att bli omöjligt att hitta en enda slutlig lösning.
– Ingen lösning kommer att bli perfekt och vi snackar om ett kompromissande och något som behöver vidareutvecklas. Ingen lösning gäller för all framtid, sade han vid en digital presentation av rapporten.

En bra lösning bör ge biblioteken möjlighet att agera och välja vilka digitala böcker som ska köpas in och hur de ska lånas ut. Och varje bibliotek bör själv kunna välja hur mycket de vill betala för en digital bok. Det bör alltså inte finnas någon övre prisgräns, eftersom det skulle utesluta viss litteratur.
Digitala böcker bör heller inte behandlas som en ”extraordinär it-kostnad”, eller som en effektivisering, skriver Björn Waller i rapporten. De bör ses på samma sätt som fysiska böcker, även om de kräver en annan lösning för inköp och utlån.
En nationell dialog mellan förlag och bibliotek efterlyses, men en lärdom som Björn Waller lyfter är att förlagen inte hotas av bibliotekens utlåning av digitala böcker.
– Många kommuner har vräkt massor av pengar på digitala böcker, ändå går streamingtjänsterna bra. Vi har helt enkelt inte den budget som krävs för att konkurrera ut förlagen.
Viktiga kravområden som bör finnas med vid en upphandling av digitala böcker listas i rapporten:
- Affärsmodellen: Ska böckerna betalas för i förskott med risken att biblioteket betalar för digitala böcker som inte lånas ut eller ska de betalas i efterskott med risk att biblioteket inte ha full kontroll över budgeten?
- Utbud: Vilka och hur många titlar ska ingå?
- Prissättning: Går det att sätta ett fast pris eller kan priserna regleras på annat sätt?
- Urval och friktion: En viktig teknisk fråga är hur biblioteken kan göra ett urval och hur de ska kontrollera kostnaderna.
- Data och statistik: Hur vet biblioteken vad de får för pengarna? Användningen behöver följas upp.
- Teknik: Vilka tekniska hjälpmedel ska användas och hur undviker biblioteken att bli en datakälla för privata företag? Tekniken i sig går att lösa om rätt avtal finns på plats.
Fotnot: Hela rapporten finns att läsa här.
Läs också ›› Boomen som aldrig blev
E-böcker – för dyra i Stockholm men kostnadseffektiva i Uppsala
Senaste nytt

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartar redan på onsdag med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min

Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer