Digitala böcker – varför så komplext?
19 maj 2022 • 3 min
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.

Utlåningen av digitala böcker har ökat, men det finns fortfarande frågetecken om vilken affärsmodell som är bäst för biblioteken och hur kostsamma digitala böcker egentligen är. I en genomgång har Björn Waller från Botkyrka bibliotek, på uppdrag av Regionbibliotek Stockholm, tittat på vad det är som gör e-boksfrågan så komplex och vad som behövs för att lösa problemen med digitala böcker. Och även om det ofta talas om just e-böcker handlar det alltså inte bara om dem utan även om ljudböcker som utgör ungefär hälften av all digital bokutlåning.
Det som är viktigt att komma ihåg när man diskuterar digitala böcker, understryker Björn Waller, är att det kommer att bli omöjligt att hitta en enda slutlig lösning.
– Ingen lösning kommer att bli perfekt och vi snackar om ett kompromissande och något som behöver vidareutvecklas. Ingen lösning gäller för all framtid, sade han vid en digital presentation av rapporten.

En bra lösning bör ge biblioteken möjlighet att agera och välja vilka digitala böcker som ska köpas in och hur de ska lånas ut. Och varje bibliotek bör själv kunna välja hur mycket de vill betala för en digital bok. Det bör alltså inte finnas någon övre prisgräns, eftersom det skulle utesluta viss litteratur.
Digitala böcker bör heller inte behandlas som en ”extraordinär it-kostnad”, eller som en effektivisering, skriver Björn Waller i rapporten. De bör ses på samma sätt som fysiska böcker, även om de kräver en annan lösning för inköp och utlån.
En nationell dialog mellan förlag och bibliotek efterlyses, men en lärdom som Björn Waller lyfter är att förlagen inte hotas av bibliotekens utlåning av digitala böcker.
– Många kommuner har vräkt massor av pengar på digitala böcker, ändå går streamingtjänsterna bra. Vi har helt enkelt inte den budget som krävs för att konkurrera ut förlagen.
Viktiga kravområden som bör finnas med vid en upphandling av digitala böcker listas i rapporten:
- Affärsmodellen: Ska böckerna betalas för i förskott med risken att biblioteket betalar för digitala böcker som inte lånas ut eller ska de betalas i efterskott med risk att biblioteket inte ha full kontroll över budgeten?
- Utbud: Vilka och hur många titlar ska ingå?
- Prissättning: Går det att sätta ett fast pris eller kan priserna regleras på annat sätt?
- Urval och friktion: En viktig teknisk fråga är hur biblioteken kan göra ett urval och hur de ska kontrollera kostnaderna.
- Data och statistik: Hur vet biblioteken vad de får för pengarna? Användningen behöver följas upp.
- Teknik: Vilka tekniska hjälpmedel ska användas och hur undviker biblioteken att bli en datakälla för privata företag? Tekniken i sig går att lösa om rätt avtal finns på plats.
Fotnot: Hela rapporten finns att läsa här.
Läs också ›› Boomen som aldrig blev
E-böcker – för dyra i Stockholm men kostnadseffektiva i Uppsala
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer