Internetanvändningen ökar bland pensionärerna
15 dec 2020 • 2 min
E-böckerna blir populärare, pensionärerna har börjat använda internet mer och den digitala klyftan mellan storstad och landsbygd är borta. Det visar Internetstiftelsens senaste rapport.
Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen, inledde den digitala presskonferensen.
Föga förvånande har pandemin lett till att fler använder internet och fler använder det mer än tidigare. Var tredje person över 16 år uppger att de har använt internet mer sedan pandemin kom, visar Internetstiftelsens undersökning som går igenom hur internetanvändningen har påverkats av pandemin. Den presenterades på tisdagen i rapporten Svenskarna och internet.
Hemmajobbandet har som bekant ökat och de allra flesta som har jobbat hemifrån helt eller delvis vill fortsätta med det även efter pandemin. Före corona var det bara ett par procent som jobbade på heltid hemifrån. Den siffran har mer än tiodubblats och kom under pandemin upp i nästan var fjärde internetanvändare.
Läs också ›› Jannike Tillå: Biblioteken bör få mer resurser för att öka svenskarnas deltagande i den digitala samhällsutvecklingen
Allt fler tar del av medier via internet och allt fler handlar via nätet. Pensionärerna som brukar ligga efter i digitaliseringen har ökat sitt internetanvändande mycket under pandemin och digitala matinköp står för en stor del av ökningen. Undersökningen visar också att 86 procent av pensionärerna nu har mobilt bank-id och även swish ökar bland den äldre delen av befolkningen.
Den tidigare klyftan som fanns mellan storstad och landsbygd är nu helt borta, enligt Internetstiftelsens rapport.
Medan fler i dag tar del av tv via strömningstjänster har e-böckerna fortfarande inte kommit i kapp de fysiska böckerna. Men efterfrågan växer och undersökningen visar att nästan hälften av internetanvändarna läser e-böcker.
Hela rapporten finns att läsa här
Fakta Internetanvädning under pandemin bland svenskar över 16 år
- Var tredje internetanvändare har använd internet mer under pandemin.
- Hemarbete på heltid har ökat från cirka 2 procent till 23 procent.
- Åtta av tio som har arbetat hemifrån under pandemin tycker att det har fungerat bra.
- Nio av tio som har arbetat hemifrån vill fortsätta med det efter pandemin.
- Var fjärde internetanvändare har e-handlat mer under pandemin.
- Både mobilt bank-id och swish har ökat bland pensionärerna.
- Det har blivit lika vanligt med mobilt bank-id och swish bland landsbygdsbor som stadsbor.
- Tv-kanalernas play-tjänster har gått om traditionellt tv-tittande.
- Nästan 20 procent köper varor på rekommendation av en influencer.
- Detta är särskilt vanligt bland unga kvinnor där över hälften har köpt någon vara efter rekommendation av en influcencer.
- 90 procent av internetanvändarna använder sociala medier.
- Instagram växer mest hos pensionärerna.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer