Internetanvändningen ökar bland pensionärerna

15 dec 2020 • 2 min

E-böckerna blir populärare, pensionärerna har börjat använda internet mer och den digitala klyftan mellan storstad och landsbygd är borta. Det visar Internetstiftelsens senaste rapport.

Föga förvånande har pandemin lett till att fler använder internet och fler använder det mer än tidigare. Var tredje person över 16 år uppger att de har använt internet mer sedan pandemin kom, visar Internetstiftelsens undersökning som går igenom hur internetanvändningen har påverkats av pandemin. Den presenterades på tisdagen i rapporten Svenskarna och internet.

Hemmajobbandet har som bekant ökat och de allra flesta som har jobbat hemifrån helt eller delvis vill fortsätta med det även efter pandemin. Före corona var det bara ett par procent som jobbade på heltid hemifrån. Den siffran har mer än tiodubblats och kom under pandemin upp i nästan var fjärde internetanvändare.

Läs också ›› Jannike Tillå: Biblioteken bör få mer resurser för att öka svenskarnas deltagande i den digitala samhällsutvecklingen

Allt fler tar del av medier via internet och allt fler handlar via nätet. Pensionärerna som brukar ligga efter i digitaliseringen har ökat sitt internetanvändande mycket under pandemin och digitala matinköp står för en stor del av ökningen. Undersökningen visar också att 86 procent av pensionärerna nu har mobilt bank-id och även swish ökar bland den äldre delen av befolkningen.

Den tidigare klyftan som fanns mellan storstad och landsbygd är nu helt borta, enligt Internetstiftelsens rapport.

Måns Jonasson från Internetstiftelsen presenterade siffror över hur svenskarna tar del av e-medier.

Medan fler i dag tar del av tv via strömningstjänster har e-böckerna fortfarande inte kommit i kapp de fysiska böckerna. Men efterfrågan växer och undersökningen visar att nästan hälften av internetanvändarna läser e-böcker.

Hela rapporten finns att läsa här

Fakta Internetanvädning under pandemin bland svenskar över 16 år

  • Var tredje internetanvändare har använd internet mer under pandemin.
  • Hemarbete på heltid har ökat från cirka 2 procent till 23 procent.
  • Åtta av tio som har arbetat hemifrån under pandemin tycker att det har fungerat bra.
  • Nio av tio som har arbetat hemifrån vill fortsätta med det efter pandemin.
  • Var fjärde internetanvändare har e-handlat mer under pandemin.
  • Både mobilt bank-id och swish har ökat bland pensionärerna.
  • Det har blivit lika vanligt med mobilt bank-id och swish bland landsbygdsbor som stadsbor.
  • Tv-kanalernas play-tjänster har gått om traditionellt tv-tittande.
  • Nästan 20 procent köper varor på rekommendation av en influencer.
  • Detta är särskilt vanligt bland unga kvinnor där över hälften har köpt någon vara efter rekommendation av en influcencer.
  • 90 procent av internetanvändarna använder sociala medier.
  • Instagram växer mest hos pensionärerna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min