Djup, smart och svårsmält
14 sep 2020 • 2 min
I veckan lanseras Biblioteksbladets nya sajt och magasinet med ny form är på väg från tryckeriet. Arbetet med omgörningen har pågått i nästan ett år.
– Den nya tidningen tränger lite djupare och går lite längre i att belysa enskilda ämnen och fenomen på och runt biblioteksområdet, säger Thord Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare.
– Ambitionen är att den både ska vara instrumentell i bemärkelsen ge matnyttig kunskap och information och samtidigt bjuda på välskrivna texter, hög kvalitet på foto och illustration. Det kanske inte riktigt är min sak att fälla avgörandet, men jag tycker faktiskt att vi har lyckats.
Arbetet inleddes efter ett beslut på Svensk biblioteksförenings årsstämma 2019 i samarbete med föreningen.

AD Johanna Jonsson har skapat den nya formen.
– Det roliga var att beställarna var så kräsna, det tycker jag var väldigt kul, säger hon.
– Det är sällan de som beställer en tidning är så svårflirtade. Ofta vill kunden ha något enkelt och glatt. Svensk biblioteksförening ville ha det lite mer svårsmält och smart.
Omgörningen innebär en tempoväxling, med färre magasin och fler uppdateringar på webben. Magasinet kommer framöver ut fyra gånger per år.
– Med tidningen har vi tagit steget att koncentrera oss kring enskildheter, kosta på oss långsamhet och eftertanke – och därmed lämna mycket annat. På webben är det tvärtom. Där höjer vi tempot. Dessutom är vår ambition att höja temperaturen i debatter som rör bibliotekssfären, säger Thord Eriksson.
Den intensiva fasen av omgörningsarbetet skedde under coronavåren, något som innebar en annorlunda utmaning.
– Det gjordes under den här konstiga våren. Det var lite speciellt att sitta ensam hemma vid matsalsbordet på en dålig trästol i stället för att sitta mitt emot redaktören och skicka skisser över bordet, säger Johanna Jonsson, som också var höggravid under slutet av arbetet och nu har lämnat över formarbetet till Christian Williamsson.
Thord Eriksson tycker också att omgörningen innebar en utmaning, om än av en annan anledning.

– Biblioteksbladet har en kunnig och krävande läsekrets – som dessutom tyckte mycket om den gamla tidningen. Utmaningen har legat i att tänka nytt utan att något värdefullt ska gå förlorat. Det har inte varit lätt, men jag tror och hoppas att vi har lyckats.
TV från tryckeriet: Ett ton papper går åt när nya Biblioteksbladet trycks
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer