Förlagskritik mot planer på minibibliotek
21 dec 2021 • 2 min
För att ”hylla bibliotek och folkbildning” ska studieförbundet NBV sätta upp minibibliotek i hela landet med böcker som bokförlag skänkt. Initiativet ifrågasätts nu: ”Man utnyttjar författare och förlag.”
För att få ihop de 8 000 böcker som behövs till cirka 100 minibibliotek har Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, med hjälp av pr-byrån Kollektivet Livet under senhösten kontaktat svenska förlag. Målet är att bygga 100 folkbibliotek på olika platser, i och på bland annat elskåp, för att på så sätt lyfta bibliotekens betydelse historiskt och framåt. Enligt informationsmaterialet ska de biblioteken finnas där folket är, där bibliotek har lagts ner, där bildningsmöjligheter saknas.
Tanken är en fortsättning på och en blinkning till alla de minibibliotek som ploppat upp i Sverige de senaste åren. Tio av de hundra biblioteken ska vara specialbyggda och anknyta till platsen på ett eller annat sätt.

I mejl som Biblioteksbladet har tagit del av konstaterar pr-byrån att man har förhoppningen att få ut bästa möjliga utbud. Det berättas att de hoppas få in så mycket som möjligt genom samarbeten och är tydliga med att de är medvetna om att förutsättningarna är olika för de olika förlagen. Det förklaras också att man tacksamt tar emot böcker, gärna en, men helst hundra.
Norstedts är ett av de förlag som har fått frågan och tackat nej. I ett mejl till Biblioteksbladet konstaterar förlaget att det är ett fint initiativ men att de inte har möjlighet att skänka bort böcker i den omfattningen.
På Natur & Kultur är Karin Tengby projektledare för den ideella verksamheten. Hon menar att NBV:s satsning är en kreativ idé och att det är bra att uppmärksamma biblioteken.
– Det är verkligen en viktig plats och jag och många andra värnar biblioteken. Det tråkiga är att det blir lite missriktat när inte biblioteken ligger bakom, att det är ett studieförbund som ska få credden för biblioteket, säger Karin Tengby om projektet.
Som hon ser det uppmanas författare och förlag att lämna bra böcker utan någon ersättning.
– Jag tycker att man utnyttjar författare och förlag. Det finns ju pengar i projektet men författare och förlag verkar inte få något arvode. Varför ska förlagen och författare antas skänka sina verk för en kampanj för NBV, undrar Karin Tengby.

Jessica W Sandberg har titeln kreatör på NBV och är ansvarig för projektet som ska lanseras i mitten av januari. I mejl till Biblioteksbladet påpekar hon att kampanjen inte är lanserad och att hon därför inte kan prata om den. Att förlag skulle vara skeptiska, håller hon inte med om: ”Vi upplever tvärtom, en väldigt positiv respons från förlagen.”
Hon lägger till att när förlag fått förfrågan om böcker ”så kommer det aldrig med några krav eller förväntningar på antal. Du får återkomma i januari när kampanjen lanserats och du kan ta del av idén och helheten”.
2 kommentarer
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
Fin idé med många små bibliotek på olika platser! Men den förutsätter naturligtvis att det finns en modell för att vi författare och våra förlag får rimlig ersättning enligt biblioteksmall.
Undrar hur förvaltningstanken egentligen ser ut. Ska förlagen fortsätta fortsätta skänka böcker år efter år, eller ska studieförbundet bli uppmärksammat en kort stund och sedan låta minibiblioteken bli obsoleta? Det kommer gå fort om ingen kontinuerligt arbetar med beståndet. Det osar mest pr-kupp, och väldigt lite bibliotek.