Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
2 jan 2023 • 2 min
Etiska riktlinjer, medarbetarundersökning och ny visselblåsarfunktion är några delar i arbetet som ska bygga upp det förtroende som Ifla förlorade under det turbulenta 2022. Parallellt påbörjas jakten på ny generalsekreterare.
Iflas huvudkontor håller till i samma byggnad som Koninklijke Bibliotheek, nederländska nationalbiblioteket i Haag.
Hur gick det egentligen till när Gerald Leitner fick sparken? Hur ser relationen ut mellan Ifla och SIGL (som hanterar de stora donationerna från Bill och Melinda Gates stiftelse)? Vilken arbetskultur råder på Iflas kansli i Haag? Och hur ser Iflas långsiktiga finanser ut?
Det är några av många frågor som har riktats till Iflas styrelse under det gångna året. Bakgrunden är att Gerald Leitner fick sparken från jobbet som generalsekreterare efter att två oberoende utredningar hade visat ”problem med ledarskapet utan hopp om snabb förändring”. De två utredningarna bekräftade dock inte de många anklagelser som har riktats mot den avgående generalsekreteraren om trakasserier och mobbning på kansliet, enligt styrelsen.
Frågetecken kring Iflas finanser har också lyfts fram, liksom bristen på transparens. Och i somras röstades en motion från Sveriges, Danmarks och Norges biblioteksföreningar om en gemensam värdegrund och ökad transparens igenom vid generalförsamlingens årsmöte.
För att möta kritiken och återskapa förtroendet för att på sikt säkra Iflas framtid har en plan arbetats fram. En av flera åtgärder är genomförandet av en ny medarbetarundersökning om arbetsmiljön på kansliet.
Dessutom ska förhållandet mellan Ifla och SIGL tydliggöras och etiska riktlinjer för styrelseledamöterna dras upp liksom interna riktlinjer för resor och inköp. Kommunikationen ska förbättras, både med medarbetare och medlemmar. När styrelsen sammanträdde i december presenterades också ett utkast till policy för visselblåsarfunktion.
Sedan förre generalsekreteraren tvingades lämna arbetet på Ifla redan i mars förra året har Helen Mandl varit tillförordnad på posten. Formellt lämnade dock Gerald Leitner inte sitt jobb förrän i slutet av 2022 efter en juridisk process som resulterade i en överenskommelse med styrelsen. Därmed börjar arbetet med att hitta en efterträdare först i januari. Styrelsen hoppas att en ny ordinarie generalsekreterare ska finnas på plats under första halvåret 2023, meddelar Iflas ordförande Barbara Lison.
Läs också ››
Detta har hänt – Ifla-härvan på två minuter
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer