Illinois drar in finansiering för bibliotek som förbjuder böcker
1 nov 2023 • 3 min
De amerikanska staterna går olika vägar. Som en reaktion mot bokförbud i andra stater hotar Illinois med indragen finansiering för bibliotek som förbjuder böcker.

I Illinois börjar en ny lag gälla i januari nästa år. Den innebär att folk- och skolbibliotek i delstaten riskerar bli av med sin finansiering om de förbjuder böcker. Den nya lagen skrevs under i somras och en av de mest drivande har Alexi Giannoulias varit. Han är delstatsminister (secretary of state) i Illinois och har även titeln statsbibliotekarie. På sin hemsida förklarar demokraten Giannoulias att han har arbetat med lagstiftare för att säkerställa att ”våra erfarna bibliotekarier även i fortsättningen kan tillhandahålla material som berättar om historien, diskuterar olika ståndpunkter och uppmuntrar kritiskt tänkande.

Biblioteksbladet har tidigare skrivit om bland annat Pen Americas rapport Educational Intimidation: How ”Parental Right” Legislation Undermines the Freedom to Learn. Den undersökte ökningen av det Pen America anser vara lagförslag tänkta att påverka utbildningsväsendet genom indirekta mekanismer snarare än direkta påbud.
Det handlar om lagar som bland annat begränsar studenters tillgång till bibliotek eller om lagar som gör det lättare för enskilda föräldrar att få böcker bannlysta för alla studenter. När rapporten skrevs hade 45 procent av lagförslagen en anti-hbtqi-koppling.
Lagen i Illinois ses som en reaktion mot de allt vanligare försöken runt om i USA att bannlysa böcker. The American Library Association, Svensk biblioteksförenings motsvarighet i USA, har tidigare rapporterat att det 2022 gjordes 1 269 försök att på olika sätt censurera biblioteksböcker och annat material. 2021 gjordes det 729 försök att stoppa böcker.
Guvernören i Illinois, J.B. Pritzker, har bland annat riktat kritik mot andra guvernörer. Han menar att de, och då har han med största sannolikhet, riktat sig mot Floridas guvernör, republikanen Ron DeSantis, är skenheliga när de vill bannlysa böcker av hbtq-författare samtidigt som de kallar det för censur när media faktagranskar det de själva säger. J.B. Pritzker menar att det Illinois gör är att visa vad det innebär att stå upp för friheten.
Den nya lagen är tänkt att påverka folkbibliotek i Illinois att antingen skriva sin egen rättighetsförklaring eller anamma American Library Association’s biblioteksversion av bill of rights. Den slår fast att material inte ska förbjudas eller flyttas på grund av partiskt eller dogmatiskt ogillande.
Lagen som träder i kraft den 1 januari 2024 innebär att folk- och skolbibliotek i delstaten riskerar bli av med sin finansiering om de förbjuder böcker.
I Chicago har universitetsbiblioteket samlat böcker som förbjuds i andra stater på en särskild hylla. ”Det är värt att stå upp för friheten att läsa”, skriver Torsten Reimer, administrativ chef, på plattformen X, tidigare Twitter.
Every morning now when I walk into @UChicagoLibrary, I am greeted by our growing collection of #bannedbooks. Every morning, I am sad that we had to do this, but glad we did. It is worth standing up for the freedom to read. pic.twitter.com/q5bnxCbHOx
— Torsten Reimer (@torstenreimer) October 31, 2023
Även i New Jersey arbetas det nu för att få igenom en lag om ett förbud när det kommer till att bannlysa böcker.
2 kommentarer
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
Så nu kan alltså inte biblioteken i Illinois förbjuda barnböcker som handlar om hur en grupp ondskefulla judar i hemlighet styr världen, eller? – Min poäng är alltså att ALLA har böcker de anser olämpliga för ett bibliotek, eller åtminstone för ett barnbibliotek, och att den här lagen mycket väl kan komma att få helt andra effekter än tänkt. Men om man på biblioteken nu blir bättre på att följa andemeningen i ALA:s ”library bill of rights”, och om delstaten även straffar bibliotek för att de vägrar köpa in t.ex. viss högerlitteratur eller böcker av författare vilka ifrågasätter den trendiga queerideologin, ja då tänker jag för min del att den kanske ändå är mer bra än dålig. (Amerikanska PEN har för övrigt också engagerat sig mot just detta med folk inom litteraturvärlden som ur ett vänsterperspektiv på olika sätt försöker undertrycka litteratur de ogillar, men det läser man av någon anledning aldrig om i Sverige…)
Håller med Magnus Johansson till fullo här. Vän av ordning måste också fråga sig om det indragna stödet även gäller de bibliotek i USA där bibliotekarierna själva rensar bort ”problematiska” böcker eller ersätter de gamla utgåvorna med nya som justerats av förlagens förhatliga ”sensitivity readers?”
När jag jobbade på ett amerikanskt folkbibliotek för 20 år sedan var samtliga bibliotekarier — både liberaler och konservativa — enade i sin syn på s k ”utmanade” böcker. När jag talar med gamla kollegor idag säger de att den inställningen inte längre gäller. Utåt sett kämpar man som vanligt mot de utmaningar som kommer från högersidan, men bakom kulisserna gallrar man och formar utbudet för att främja den världssyn som den intersektionella vänstern förespråkar.
Förr i tiden var ALA ett stöd för alla bibliotekarier i USA. Idag är organisationen helt genomsyrad av woke-ideologin, vilket även ett snabbt besök på deras hemsida visar — inte minst när det gäller de seminarier och utbildningar som anordnas för medlemmarna. Även jobbannonserna på sajten speglar detta med jämna mellanrum, där arbetsgivare ofta inleder annonser med att be om ursäkt för sin historiska ”vithet”, och påtalar ”erkännandet” av ursprungsfolkens tidigare närvaro på den mark biblioteken nu huserar. Vidare betonar man sin beslutsamhet när det gäller att ”unlearn” sina privilegier och sin ”white supremacy.”
Jag tycker inte att några böcker ska censureras eller bannlysas från folkbibliotek. Däremot anser jag att böcker som tillhandahålls av skolbibliotek ska vara åldersmässigt relevanta och anpassade, vilket är kärnan i den debatt som rasar i USA just nu även om man försöker måla upp det som något annat.