Lämnar Iflas styrelsearbete i protest

29 mar 2023 • < 1 min

Halo Locher avstår från medverkan i Iflas styrelsearbete. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”

Halo Locher lämnar i Iflas styrelse. Foto: Ifla

Halo Locher är ledamot i Iflas styrelse och även den som hoppade in en kort period i samband med att Gerald Leitner fick sparken för ett år sedan, innan Helen Mandl tog över som tillförordnad generalsekreterare. Nu upphör han med omedelbar verkan med att delta i styrelsens arbete. Anledningen är Iflas förfarande i rekryteringen av ny generalsekreterare. Han konstaterar att beslut som fattas av styrelsen är inte förenliga med hans samvete.

Halo Locher berättar att viss information som är avgörande i rekryteringen undanhålls delar av styrelsen.

– Trots att jag har begärt ansökningshandlingar och cv från de tre kandidater som finns kvar, har jag inte fått ta del av det, berättar han.

Han befarar att detta kan leda till att liknande misstag kan begås denna gång som när Gerald Leitner rekryterades. ”Jag kan inte ta ansvar för detta”, skriver han i ett uttalande.

Ett annat exempel han lyfter är styrelsens beslut att förhandla avgångsvederlag för Gerald Leitner på egen hand och inte låta domstolen besluta om detta, som Halo Locher hade begärt. Därmed ligger ansvaret på på Iflas styrelse i stället för på en oberoende domstol, konstaterar han.

Läs också ›› Rädsla. Sjukdom. Tystnad. Reportage från biblioteksfederationens huvudkontor i Haag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min