Litauisk kritik mot Ifla – önskar hårdare tag mot Ryssland

2 maj 2022 • 2 min

Daiva Nakrosiene har arbetat på bibliotek i hemlandet Litauen i tjugo år. Lika länge har hon sett Ifla som en viktig och professionell organisation. Nu känner hon sig sviken och menar att Ifla måste agera hårdare mot Ryssland.

Daiva Nakrosiene, bibliotekarie i Litauen som tycker att Ifla borde ta tydligare avstånd från Rysslands invasion av Ukraina. Foto: privat.

Hon kontaktade Biblioteksbladet i samband med tidigare publiceringar om Ifla och Iflas agerande efter den ryska invasionen i Ukraina. I ett mejl konstaterar Daiva Nakrosiene att hon kräver handling. Hon förklarar att hon är besviken över att Ifla som organisation varit helt tyst när bibliotek i Ukraina har förstörts av som hon uttrycker det, ryska statsterrorister. Lika tyst har det varit om att bibliotekarier och deras familjer har mördats. Daiva har inte sett några evakueringskampanjer för Ukrainas bibliotek, inte heller har hon hört något om att ta emot krigsflyktingar. Hon menar även att de ryska Ifla-representanterna stödjer kriget och att deras bibliotek fungerar som Putins propagandaverktyg.

Läs mer ›› Ifla: En uteslutning är inte aktuell

”En passiv roll som observatör gör inte att man är fri från ansvar”, skriver hon och uppmanar Ifla till handling. Att Ifla varken har uteslutit eller fryst ryska biblioteksföreningen och ryska institutionella medlemmar, det provocerar henne, skriver hon till Biblioteksbladet.

Hon har även skrivit till Ifla och berättar att flera kollegor vägrar att gå på den kommande årliga konferensen i Dublin i juli och många andra funderar över hur de ska göra i framtiden med sitt engagemang i Ifla.

”Många internationella organisationer, som Eblida, Eifl (Electronic Information For Libraries) och Liber, blockerar nu medlemskapet för ryska och belarusiska organisationer, kanske tillfälligt, men de har valt att ta ställning mot krig och terrorism. Jag skrev till Ifla för att jag vill uppmärksamma de ukrainska biblioteken och bibliotekariernas situation och jag vill också att svenska bibliotekarier ska förstå den ryska statens vandalism.”

Läs mer ›› Svensk biblioteksförening: Frys ryska medlemskap i Ifla

Daiva Nakrosiene menar att Ifla måste göra något, att de för länge sedan borde ha möjliggjort för europeiska bibliotek och bibliotekarier att diskutera situationen i Ukraina och att de också borde presentera en global hjälpplan för att förhindra rysk desinformation.

”Europeiska bibliotek måste stå enade och de bör inte vara tysta, det handlar om demokratins principer.”

Hon förklarar också att de baltiska ländernas biblioteksorganisationer har ordnat både bostad och arbete för ukrainska bibliotekarier på flykt. Biblioteket där hon själv jobbar har redan tagit emot två ukrainska bibliotekarier. Det samlas in pengar, information om situationen sprids och det är, menar Daiva Nakrosiene, bara början, de första delarna i ett långt och uthålligt hjälpande.

Böcker i bombat bibliotek i Chernihiv, Ukraina. Foto: Ukrainas biblioteksförening.
Bombat bibliotek i Chernihiv, Ukraina. Foto: Ukrainas biblioteksförening.

1 kommentarer

  1. Kam man vänta sig en adekvat agerande från IFLA i denna fråga i ljuset av allt annat som kommit fram om organisationen ledning? Knappast. Bibliotekets roll för demokratin och yttrandefriheten är speciell och något som vår ”community” håller högt, men gör de ryska biblioteken inte jobbet så uppfyller de inte heller rollen. Att frysa ryskt IFLA medlemskap vore en tydlig markering att biblioteket idag är mer än bara en byggnad med böcker.

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min