Litauisk kritik mot Ifla – önskar hårdare tag mot Ryssland

2 maj 2022 • 2 min

Daiva Nakrosiene har arbetat på bibliotek i hemlandet Litauen i tjugo år. Lika länge har hon sett Ifla som en viktig och professionell organisation. Nu känner hon sig sviken och menar att Ifla måste agera hårdare mot Ryssland.

Daiva Nakrosiene, bibliotekarie i Litauen som tycker att Ifla borde ta tydligare avstånd från Rysslands invasion av Ukraina. Foto: privat.

Hon kontaktade Biblioteksbladet i samband med tidigare publiceringar om Ifla och Iflas agerande efter den ryska invasionen i Ukraina. I ett mejl konstaterar Daiva Nakrosiene att hon kräver handling. Hon förklarar att hon är besviken över att Ifla som organisation varit helt tyst när bibliotek i Ukraina har förstörts av som hon uttrycker det, ryska statsterrorister. Lika tyst har det varit om att bibliotekarier och deras familjer har mördats. Daiva har inte sett några evakueringskampanjer för Ukrainas bibliotek, inte heller har hon hört något om att ta emot krigsflyktingar. Hon menar även att de ryska Ifla-representanterna stödjer kriget och att deras bibliotek fungerar som Putins propagandaverktyg.

Läs mer ›› Ifla: En uteslutning är inte aktuell

”En passiv roll som observatör gör inte att man är fri från ansvar”, skriver hon och uppmanar Ifla till handling. Att Ifla varken har uteslutit eller fryst ryska biblioteksföreningen och ryska institutionella medlemmar, det provocerar henne, skriver hon till Biblioteksbladet.

Hon har även skrivit till Ifla och berättar att flera kollegor vägrar att gå på den kommande årliga konferensen i Dublin i juli och många andra funderar över hur de ska göra i framtiden med sitt engagemang i Ifla.

”Många internationella organisationer, som Eblida, Eifl (Electronic Information For Libraries) och Liber, blockerar nu medlemskapet för ryska och belarusiska organisationer, kanske tillfälligt, men de har valt att ta ställning mot krig och terrorism. Jag skrev till Ifla för att jag vill uppmärksamma de ukrainska biblioteken och bibliotekariernas situation och jag vill också att svenska bibliotekarier ska förstå den ryska statens vandalism.”

Läs mer ›› Svensk biblioteksförening: Frys ryska medlemskap i Ifla

Daiva Nakrosiene menar att Ifla måste göra något, att de för länge sedan borde ha möjliggjort för europeiska bibliotek och bibliotekarier att diskutera situationen i Ukraina och att de också borde presentera en global hjälpplan för att förhindra rysk desinformation.

”Europeiska bibliotek måste stå enade och de bör inte vara tysta, det handlar om demokratins principer.”

Hon förklarar också att de baltiska ländernas biblioteksorganisationer har ordnat både bostad och arbete för ukrainska bibliotekarier på flykt. Biblioteket där hon själv jobbar har redan tagit emot två ukrainska bibliotekarier. Det samlas in pengar, information om situationen sprids och det är, menar Daiva Nakrosiene, bara början, de första delarna i ett långt och uthålligt hjälpande.

Böcker i bombat bibliotek i Chernihiv, Ukraina. Foto: Ukrainas biblioteksförening.
Bombat bibliotek i Chernihiv, Ukraina. Foto: Ukrainas biblioteksförening.

1 kommentarer

  1. Kam man vänta sig en adekvat agerande från IFLA i denna fråga i ljuset av allt annat som kommit fram om organisationen ledning? Knappast. Bibliotekets roll för demokratin och yttrandefriheten är speciell och något som vår ”community” håller högt, men gör de ryska biblioteken inte jobbet så uppfyller de inte heller rollen. Att frysa ryskt IFLA medlemskap vore en tydlig markering att biblioteket idag är mer än bara en byggnad med böcker.

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min