Möter attacker med öppna dörrar
22 feb 2024 • 2 min
Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.
”Det jag har tänkt på allra mest efter de incidenter som har varit, det är två saker: Vad kan ett folkbibliotek göra för att skydda eller till och med stärka demokratin och hur kan vi förbereda och skydda personalen bättre, när det handlar om risken för liknande antidemokratiska attacker och incidenter?”
Sedan Biblioteksbladet har berättat om hur flera bibliotek, både folk- och universitetsbibliotek, har blivit vandaliserade, berättar nu bibliotekschefen i Tempelhof-Schöneberg, Boryano Rickum, om hur han ser på hur de kan skydda demokratin och samtidigt förbereda och skydda personalen.
Han hör av sig i ett noggrant mejl, med långa svar på Biblioteksbladets frågor. Boryano Rickum konstaterar att de har bestämt sig för att inte installera någon form av säkerhetsteknik som till exempel kameror. Däremot hyr de in vakter när de organiserar evenemang som på ett eller annat sätt rör politiska ämnen.
Boryano Rickum tror att förövaren på ”hans bibliotek”, en man i 30-årsåldern som förstörde ett antal böcker, ville hindra medborgarna att tänka kritiskt kring ämnen som rör högerextrema grupper och nazister. Bibliotekschefen menar att det enda möjliga för bibliotek i det här läget är att hantera antidemokratiska attacker genom att göra precis tvärtom, öppna dörrarna på vid gavel för samtal om demokrati.
”Vi bjöd in alla de berörda författarna till områdets huvudbibliotek, där alla dessa incidenter skedde. Vi gav författarna och medborgarna en möjlighet att träffas och diskutera böckerna och ventilera sina tankar. Det är ett sätt för oss som bibliotek att ge människor chansen att själva få bilda sina egna uppfattningar när det kommer till frågor om politik och demokrati”.
Folkbibliotek i Tyskland har hamnat mer och mer i fokus för antidemokratiska rörelser och Boryano Rickum anser att den demokratiska, offentliga sfären är i fara. Han menar att bibliotek och andra offentliga institutioner måste vidta åtgärder.
”Jag är övertygad om att vi kan göra mycket för att stärka demokratin och det liberala samhället genom att bjuda in människor till våra byggnader, till våra platser och genom att tillhandahålla såväl information som nyheter från välgrundade, verifierbara källor. Det måste vi göra, det finns inget alternativ”, menar Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg i Berlin.
4 kommentarer
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Själv har jag aldrig varit med om att Expo försvinner från något bibliotek, men jag vet däremot att för 10-20 år sedan var det flera bibliotek som prenumererade på SD-Kuriren vilka fick i princip varje nummer stulet. Det föranledde dock så vitt jag kan minnas inga diskussioner om att vänstern försökte tysta den fria debatten eller om hot mot demokratin…
Magnus: Ja det var ju förkastligt att det skedde, och lika problematiskt som att Expo försvinner.
Nu kanske vi har kommit längre så att den typen av diskussioner kan föras. Men ett fel i det förflutna gör alltså att vi ska hålla tyst om saker som sker här och nu bara för att det har andra politiska förtecken?
Den här whataboutismen du ägnar dig åt är märklig. Vill du komma framåt med problematiken och hitta en lösning? Var då proaktiv. Gör omvärlden uppmärksam på politisk klåfingrighet från vänster eller sabotage från vänsteraktivister eller vad det nu kan vara, för samtalet på din arbetsplats, skriv en debattartikel. Men gör det inte apropå att någon lyfter faktiska problem kopplat till något/någon annan, då förringar du det hela bara. Det enda du gör nu, om och om igen, är att styra undan samtalet till något annat istället för att faktiskt prata om de problemen som lyfts.
Jens: Är det ”whataboutism” att påpeka inkonsekvens och hyckleri? Okej, då gör jag mig gärna skyldig till sådan! Och angående ”Det enda du gör nu, om och om igen, är att styra undan samtalet till något annat istället för att faktiskt prata om de problemen som lyfts” måste konstateras att om jag för en enda sekund trodde att jag kunde ”styra undan samtalet” hade jag nog lidit av någon slags storhetsvansinne. Allt jag tror mig kunna åstadkomma är som regel att något litet nyansera en väldigt ensidig bild, att visa på att det finns andra perspektiv än de i kulturvänsterbubblan.
Hos oss ”försvinner” tidskriften Expo och hylletiketten med jämna mellanrum. Ingen förstörelse men uppenbart någon som vill hindra besökarna från att ta del av tidningens innehåll.