Kommuner ser över om förseningsavgifterna behövs
14 okt 2021 • 3 min
När förseningsavgifterna togs bort under pandemin visade det sig att det inte gjorde någon större skillnad på återlämningen. Nu funderar både Malmö och Trosa på om de över huvud taget behövs.
Flera kommuner funderar på att slopa förseningsavgifterna. Bilden är från stadsbiblioteket i Nyköping, som dock fortfarande tillämpar övertidsavgifter.
För en dryg vecka sedan återinfördes förseningsavgifterna på Biblioteken i Malmö. Liksom på många andra håll pausades de under pandemin för att inte riskera att låntagare kom sjuka till biblioteket för att lämna tillbaka böcker i tid. Men nu har förseningsavgifterna har återinförts framför allt för att förhindra att medier försvinner.
Men när biblioteket gjorde en snabb analys över hur det hade sett ut under pandemin visade det sig att lika många böcker lämnades tillbaka under pandemin som innan då förseningsavgifterna fortfarande fanns.
– Vad gäller böcker generellt ser vi ingen påverkan. Vi ser inte heller att våra reservationsköer har vuxit, säger enhetschef Karin Ahlstedt.
Det här gör att hon funderar över om förseningsavgifterna ens behövs.
– Det finns väldigt intressanta exempel från Chicago, Australien och andra ställen som när de tog bort avgifterna kom folk tillbaka med böcker de hade suttit och tryckt på, så där var det en vinst.
Läs mer ›› I Chicago togs förseningsavgifterna bort för att överbrygga socioekonomiska skillnader
I Trosa kommun resonerar biblioteket på samma sätt. Inte heller där har det märkts någon skillnad på återlämningen under pandemin och nu föreslås att förseningsavgifterna tas bort för gott, enligt Södermanlands Nyheter. Förhoppningen är att det ska leda till att fler lånar böcker.
Men det finns en ekonomisk sida av frågan också. På ett år drar Malmö-biblioteken in ungefär en halv miljon kronor på förseningsavgifterna, en ansenlig summa för biblioteken.
– Men man bör sätta den i relation till hur mycket personalresurser vi har använt för hanteringen, säger Karin Ahlstedt.
Den jämförelsen gjordes i Karlskoga, där förseningsavgifterna togs bort redan 2018. Och det visade sig att biblioteket tvärtom gick plus på att ta bort dem. Hanteringen av avgifterna tog cirka 40 procent av en heltidstjänst i anspråk och så mycket pengar fick biblioteket inte in på avgifterna.
– När jag gjorde en utvärdering visade det sig att det som var inlagt som en intäkt inte täckte arbetskostnaden. Det hade alltså kostat mer än vad vi fick in, säger Annica Helgadotter, enhetschef för bibliotek och allmänkultur i Karlskoga.
Inte heller där har det påverkat hur benägna låntagarna är att lämna tillbaka böcker och andra medier. Dessutom finns en demokratiaspekt att ta hänsyn till tycker Annica Helgadotter.
– Alla ska känna att man kan låna böcker. Lever man på marginalen måste man prioritera. Och det är lätt att glömma lämna tillbaka, då kan det leda till att den som har dålig ekonomi slutar att låna böcker för att inte riskera förseningsavgift.
Flera kommuner i Östergötland har också tagit bort förseningsavgiften, exempelvis Söderköping, Boxholm och Mjölby.
I Malmö är Karin Ahlstedt beredd att undersöka frågan ytterligare.
– Nu har vi ett underlag från hur det såg ut under pandemin som vi kan jämföra med. Vårt uppdrag är att nå ut, inte minst till prioriterade grupper, om vi lyckas ytterligare sänka tröskeln ser jag att det ligger i linje med folkbibliotekens uppdrag. Vi behöver göra en analys.
5 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Hej!
Det vore superintressant om ni gjorde ett liknande reportage kring universitets- och högskolebibliotekens hanterande av förseningsavgifter.
Mvh Hanna
Ta bort förseningsavgifterna på alla folkbibiotek så människor med små eller inga marginaler törs låna.
Är det ingen skillnad på antal böcker som återlämnas, så är det kanske ogjort arbete att ha avgift på icke återlämnade böcker.
Det är kul att man nämner Karlskoga som en pionjär, men man missar den verkliga föregångaren!
I början av 2000-talet jobbade jag på Härjedalens bibliotek, och ingen som jobbade där då – de som jobbat längst hade varit där sedan mitten av 70-talet – hade ens något minne av att man någonsin haft förseningsavgifter.
Så, femtio år utan avgifter känns som väl beprövat
Jag minns att jag för flera år sedan tog del av en studie som visade att många låntagare såg förseningsavgiften som en möjlighet att ekonomiskt kompensera snarare än som ett straff (en slags avlat om man så vill), och att förseningsavgifterna därför motverkade sitt syfte. Jag tror nog att det verkligen är så. Fast samtidigt är min egen erfarenhet under pandemin att ett fåtal låntagare (studenter) verkligen har utnyttjat de slopade avgifterna för att behålla böcker så länge de själva anser sig behöva dem, även om de varit medvetna om att andra stått i kö för de där böckerna.