Ministern presenterar biblioteksstrategi

21 apr 2022 • < 1 min

I morgon, fredag, presenteras det som många i biblioteksvärlden har väntat på länge. Då ska kulturminister Jeanette Gustafsdotter presentera en ny nationell biblioteksstrategi.

Så kommer den ändå, till sist. Efter fyra tysta månader när det gäller frågor om den nationella biblioteksstrategin kommer nu beskedet att kulturminister Jeanette Gustafsdotter ska presentera en sådan på fredag morgon.

Beskedet har varit efterlängtat i bibliotekssfären och så sent som för tio dagar sedan efterlyste utredaren Erik Fichtelius besked från kulturministern i en debattartikel.

I höstas meddelade dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) att en nationell biblioteksstrategi skulle presenteras till årsskiftet. Men när Miljöpartiet lämnade regeringen och Jeanette Gustafsdotter tog över strax före jul kom inga ytterligare besked om hur arbetet med strategin fortlöpte. Tills nu.

Ministern ska presentera den nya strategin i samband med ett besök på en Kista bibliotek i norra Stockholm och hon kommer att inleda pressträffen med att läsa en saga tillsammans med barn från en förskoleklass.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min