Ministern presenterar biblioteksstrategi

21 apr 2022 • < 1 min

I morgon, fredag, presenteras det som många i biblioteksvärlden har väntat på länge. Då ska kulturminister Jeanette Gustafsdotter presentera en ny nationell biblioteksstrategi.

Så kommer den ändå, till sist. Efter fyra tysta månader när det gäller frågor om den nationella biblioteksstrategin kommer nu beskedet att kulturminister Jeanette Gustafsdotter ska presentera en sådan på fredag morgon.

Beskedet har varit efterlängtat i bibliotekssfären och så sent som för tio dagar sedan efterlyste utredaren Erik Fichtelius besked från kulturministern i en debattartikel.

I höstas meddelade dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) att en nationell biblioteksstrategi skulle presenteras till årsskiftet. Men när Miljöpartiet lämnade regeringen och Jeanette Gustafsdotter tog över strax före jul kom inga ytterligare besked om hur arbetet med strategin fortlöpte. Tills nu.

Ministern ska presentera den nya strategin i samband med ett besök på en Kista bibliotek i norra Stockholm och hon kommer att inleda pressträffen med att läsa en saga tillsammans med barn från en förskoleklass.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min