Ministern presenterar biblioteksstrategi

21 apr 2022 • < 1 min

I morgon, fredag, presenteras det som många i biblioteksvärlden har väntat på länge. Då ska kulturminister Jeanette Gustafsdotter presentera en ny nationell biblioteksstrategi.

Så kommer den ändå, till sist. Efter fyra tysta månader när det gäller frågor om den nationella biblioteksstrategin kommer nu beskedet att kulturminister Jeanette Gustafsdotter ska presentera en sådan på fredag morgon.

Beskedet har varit efterlängtat i bibliotekssfären och så sent som för tio dagar sedan efterlyste utredaren Erik Fichtelius besked från kulturministern i en debattartikel.

I höstas meddelade dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) att en nationell biblioteksstrategi skulle presenteras till årsskiftet. Men när Miljöpartiet lämnade regeringen och Jeanette Gustafsdotter tog över strax före jul kom inga ytterligare besked om hur arbetet med strategin fortlöpte. Tills nu.

Ministern ska presentera den nya strategin i samband med ett besök på en Kista bibliotek i norra Stockholm och hon kommer att inleda pressträffen med att läsa en saga tillsammans med barn från en förskoleklass.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min