Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
21 nov 2022 • 2 min
Nya Biblioteksbladet ägnas helt åt situationen inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Eftersom ämnet angår Ifla-medlemmar i hela världen produceras även en engelskspråkig edition av tidningen.
Biblioteksbladet nummer 4, 2022, finns även att läsa på engelska, digitalt.
I veckan kommer Ifla-numret, den ny utgåva av Biblioteksbladet som helt ägnas åt situationen inom den internationella biblioteksfederationen som har sitt säte i nederländska Haag. Utöver den svenskspråkiga upplagan, som når läsarna senare i veckan, produceras en engelskspråkig edition av tidningen, med all sannolikhet för första gången i tidningens drygt hundraåriga historia.
– När vi har analyserat trafiken på vår webbplats Biblioteksbladet.se har vi kunnat se att den långa rad artiklar vi redan publicerat om Ifla under året, har varit flitigt lästa runtom i hela världen med hjälp av Googles översättningsfunktion. Därför var det självklart att översätta hela det här numret av tidningen, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
Rapporteringen om Ifla startade i april när federationen meddelade att generalsekreteraren Gerald Leitner befriats från sina arbetsuppgifter. Att bringa klarhet i situationen har hela tiden varit en krävande uppgift eftersom organisationens ledning och den sparkade generalsekreteraren – som dock fortfarande har kvar motsvarande befattningen i Iflas stiftelse SIGL, mottagare av mångmiljondonationer från Bill och Melinda Gates stiftelse – konsekvent avböjer att svara på frågor.
Representanter för Ifla har antytt att Biblioteksbladets rapportering och granskande journalistik kan leda till juridiska åtgärder, vilket Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder skrev om i sin krönika i Biblioteksbladets förra nummer.
– Det hade varit en uppseendeväckande attityd oavsett vem som stått för den. När det kommer från den globala bibliotekssektorns främsta representant, som säger sig stå för yttrandefrihet, är det förstås särskilt anmärkningsvärt, säger Thord Eriksson.
Det nya numrets huvudreportage är skrivet av frilansjournalisten Lisa Bjurwald. Illustrationerna till omslaget och reportaget är gjorda av Tzenko Stoyanov.
Det engelska numret finns att läsa här.
1 kommentarer
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
The dogged determination of the journalists on this website is to be applauded. Thank you for shining a light on the doings of this once respectable organisation.