Nytt nummer snart ute – nu även på engelska

21 nov 2022 • 2 min

Nya Biblioteksbladet ägnas helt åt situationen inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Eftersom ämnet angår Ifla-medlemmar i hela världen produceras även en engelskspråkig edition av tidningen.

I veckan kommer Ifla-numret, den ny utgåva av Biblioteksbladet som helt ägnas åt situationen inom den internationella biblioteksfederationen som har sitt säte i nederländska Haag. Utöver den svenskspråkiga upplagan, som når läsarna senare i veckan, produceras en engelskspråkig edition av tidningen, med all sannolikhet för första gången i tidningens drygt hundraåriga historia.

– När vi har analyserat trafiken på vår webbplats Biblioteksbladet.se har vi kunnat se att den långa rad artiklar vi redan publicerat om Ifla under året, har varit flitigt lästa runtom i hela världen med hjälp av Googles översättningsfunktion. Därför var det självklart att översätta hela det här numret av tidningen, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

Rapporteringen om Ifla startade i april när federationen meddelade att generalsekreteraren Gerald Leitner befriats från sina arbetsuppgifter. Att bringa klarhet i situationen har hela tiden varit en krävande uppgift eftersom organisationens ledning och den sparkade generalsekreteraren – som dock fortfarande har kvar motsvarande befattningen i Iflas stiftelse SIGL, mottagare av mångmiljondonationer från Bill och Melinda Gates stiftelse – konsekvent avböjer att svara på frågor.

Foto: Sandra Johnson

Representanter för Ifla har antytt att Biblioteksbladets rapportering och granskande journalistik kan leda till juridiska åtgärder, vilket Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder skrev om i sin krönika i Biblioteksbladets förra nummer.

– Det hade varit en uppseendeväckande attityd oavsett vem som stått för den. När det kommer från den globala bibliotekssektorns främsta representant, som säger sig stå för yttrandefrihet, är det förstås särskilt anmärkningsvärt, säger Thord Eriksson.

Det nya numrets huvudreportage är skrivet av frilansjournalisten Lisa Bjurwald. Illustrationerna till omslaget och reportaget är gjorda av Tzenko Stoyanov.

Det engelska numret finns att läsa här.

1 kommentarer

  1. The dogged determination of the journalists on this website is to be applauded. Thank you for shining a light on the doings of this once respectable organisation.

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min