Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
14 dec 2021 • 2 min
Regeringen föreslår att restauranger, affärer och platser för kultur- och fritidsverksamhet ska kunna kräva vaccinationsintyg. Nu finns en oro för att bibliotekarier ska tvingas kontrollera sina besökare.
Regeringen vill göra det möjligt för restauranger, affärer, platser för kultur- och fritidsverksamhet samt privata sammankomster att kräva vaccinationsbevis av sina besökare om smittspridningen skulle öka. Det ska kunna användas enskilt eller i kombination med andra smittskyddsåtgärder, enligt förslaget som har skickats ut på remiss.
Det finns inget föreslaget datum då regleringen börjar gälla, eftersom det fungerar som en beredskap i det fall smittan ökar. Kravet ska inte gälla barn under 18 år och inte heller personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig.
Förslaget har lett till en växande oro i biblioteksvärlden för att kommunpolitiker beslutar att bibliotek måste kräva vaccinationsintyg av sina besökare. Dels för att besökare vanligen inte registreras eller kontrolleras på bibliotek som är öppna för alla och dels för att få bibliotek har personal att avsätta för att kontrollera vaccinationsintyg.
– Vi har fått många mejl och det är en grundläggande fråga att man inte vill kontrollera sina besökare. Alla har rätt till biblioteksverksamhet, säger Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.
För ett år sedan ledde regeringens och Folkhälsomyndighetens besked om restriktioner till att nästan alla folkbibliotek i landet tvingades stänga på mycket kort varsel. Ett besked som regeringen sedan drog tillbaka med hänsyn till bibliotekslagen och inom bibliotekssektorn ställdes frågan ”Stängde alla Sveriges bibliotek just ner helt i onödan?” Med regeringens förslag om vaccinationsintyg befarar många att det ska leda till liknande stängningsvåg som förra året, då platser för kultur- och fritidsverksamhet nämns bland de institutioner som kan kräva vaccinationsintyg.
Senast den 20 december ska remissinstanserna, däribland Svensk biblioteksförening och Kungliga biblioteket, ha svarat på promemorian.
Biblioteksbladet söker socialdepartementet för ytterligare information om vad regeringen avser ska gälla för bibliotek, men har ännu inte fått svar.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer