Alla partier motionerar om biblioteken
9 okt 2020 • 2 min
Fokus på pojkar, bemannade skolbibliotek och ökad digitalisering. Det är några av de biblioteksförslag som riksdagsledamöter har lämnat in till riksdagen.

Flera av årets motioner till riksdagen handlar om bibliotek.
Av de 3655 motioner som lämnades in till riksdagen under allmänna motionstiden i år handlade flera om bibliotek.
Moderaterna vill lägga 70 miljoner kronor per år i tre år på ökat stöd till barnlitteratur och ökad digitalisering på biblioteken. ”Kostnaden för den digitala utlåningen ökar ständigt”, skriver Lotta Finstorp (M), kulturpolitisk talesperson i motionen. Hennes partikollega Maria Stockhaus vill se ett slut på det digitala utanförskapet och ge biblioteken ett särskilt uppdrag att sprida digital kunskap personer med lågt tekniskt kunnande.
Vänsterpartiet vill öka tillgången till biblioteken. Under 2021 vill partiet lägga 75 miljoner kronor på exempelvis fler bokbussar och bättre öppettider. Året därefter avsätts 150 miljoner kronor. V vill också se fler bemannade skolbibliotek, men avvaktar ett skarpt förslag tills regeringens utredning presenteras.
Kristdemokraterna vill förlänga den satsning på bibliotek i utanförskapsområden de införde tillsammans med M 2019. KD föreslår 25 miljoner kronor för 2022 och 2023.
Biblioteken är en viktig aktör för läsinlärning, konstaterar KD i motionen. Så viktig att partiets kulturpolitiske talesperson Roland Utbult efterlyser nya lösningar för att finansiera biblioteken med generösa öppettider. ”För att kunna möta behovet av tillgänglig litteratur kan det ibland bli nödvändigt att ta till okonventionella lösningar…”
Liberalerna vill rikta särskilt fokus på pojkar och personer med utländsk bakgrund i arbetet med läsutveckling. Biblioteken är ”…allra viktigast för unga personer som inte växer upp med böcker omkring sig… Så är inte minst fallet i flera av landets utsatta områden, där exempelvis trångboddheten är ett utbrett problem som försvårar för barn och ungas möjlighet att läsa och studera hemmavid”, skriver Christer Nylander (L), kulturpolitisk talesperson.
Liberalerna efterlyser också att det snart kommer ett lagförslag från regeringen som gör det möjligt att porta stökiga individer från biblioteken.
Centerpartiet vill inrätta ett språkcentrum för meänkieli, ett av de fem nationella minoritetsspråken, i Övertorneå. Partiet föreslår också ett resursbibliotek för meänkieli, en fråga som redan bereds i regeringskansliet.
Sverigedemokraterna vill skynda på digitaliseringen av det tryckta kulturarvet och vill, som Biblioteksbladet har berättat tidigare, plocka bort personer med annat modersmål än svenska som prioriterad grupp i bibliotekslagen.
Även regeringspartierna har lagt motioner om bibliotek. Anna Sibinska från Miljöpartiet föreslår ökad biblioteksersättning för att främja tillgången på bemannade bibliotek och stärka digitaliseringen på biblioteken.
Socialdemokraterna vill göra biblioteken till centrum för lärande. Och Jörgen Hellman (S) vill se fler insatser mot näthat, bland annat på biblioteken.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer