Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
9 okt 2020 • 2 min
Fokus på pojkar, bemannade skolbibliotek och ökad digitalisering. Det är några av de biblioteksförslag som riksdagsledamöter har lämnat in till riksdagen.
Flera av årets motioner till riksdagen handlar om bibliotek.
Av de 3655 motioner som lämnades in till riksdagen under allmänna motionstiden i år handlade flera om bibliotek.
Moderaterna vill lägga 70 miljoner kronor per år i tre år på ökat stöd till barnlitteratur och ökad digitalisering på biblioteken. ”Kostnaden för den digitala utlåningen ökar ständigt”, skriver Lotta Finstorp (M), kulturpolitisk talesperson i motionen. Hennes partikollega Maria Stockhaus vill se ett slut på det digitala utanförskapet och ge biblioteken ett särskilt uppdrag att sprida digital kunskap personer med lågt tekniskt kunnande.
Vänsterpartiet vill öka tillgången till biblioteken. Under 2021 vill partiet lägga 75 miljoner kronor på exempelvis fler bokbussar och bättre öppettider. Året därefter avsätts 150 miljoner kronor. V vill också se fler bemannade skolbibliotek, men avvaktar ett skarpt förslag tills regeringens utredning presenteras.
Kristdemokraterna vill förlänga den satsning på bibliotek i utanförskapsområden de införde tillsammans med M 2019. KD föreslår 25 miljoner kronor för 2022 och 2023.
Biblioteken är en viktig aktör för läsinlärning, konstaterar KD i motionen. Så viktig att partiets kulturpolitiske talesperson Roland Utbult efterlyser nya lösningar för att finansiera biblioteken med generösa öppettider. ”För att kunna möta behovet av tillgänglig litteratur kan det ibland bli nödvändigt att ta till okonventionella lösningar…”
Liberalerna vill rikta särskilt fokus på pojkar och personer med utländsk bakgrund i arbetet med läsutveckling. Biblioteken är ”…allra viktigast för unga personer som inte växer upp med böcker omkring sig… Så är inte minst fallet i flera av landets utsatta områden, där exempelvis trångboddheten är ett utbrett problem som försvårar för barn och ungas möjlighet att läsa och studera hemmavid”, skriver Christer Nylander (L), kulturpolitisk talesperson.
Liberalerna efterlyser också att det snart kommer ett lagförslag från regeringen som gör det möjligt att porta stökiga individer från biblioteken.
Centerpartiet vill inrätta ett språkcentrum för meänkieli, ett av de fem nationella minoritetsspråken, i Övertorneå. Partiet föreslår också ett resursbibliotek för meänkieli, en fråga som redan bereds i regeringskansliet.
Sverigedemokraterna vill skynda på digitaliseringen av det tryckta kulturarvet och vill, som Biblioteksbladet har berättat tidigare, plocka bort personer med annat modersmål än svenska som prioriterad grupp i bibliotekslagen.
Även regeringspartierna har lagt motioner om bibliotek. Anna Sibinska från Miljöpartiet föreslår ökad biblioteksersättning för att främja tillgången på bemannade bibliotek och stärka digitaliseringen på biblioteken.
Socialdemokraterna vill göra biblioteken till centrum för lärande. Och Jörgen Hellman (S) vill se fler insatser mot näthat, bland annat på biblioteken.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer