SD: "Utred boklån endast till medborgare"
29 nov 2019 • 4 min
Den som inte är svensk medborgare ska kunna nekas tillgång till vissa tjänster på biblioteken, skriver Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion. Efter uppmärksammade händelser runt biblioteken i Sölvesborg och Täby berättar SD:s Aron Emilsson på hur han ser på bibliotekens framtid.


I en riksdagsmotion föreslår Sverigedemokraterna att personer som inte har svenskt medborgarskap ska kunna nekas boklån och andra bibliotekstjänster. Ingen ska stängas ute från biblioteket som rum, men vissa tjänster ska kunna förbehållas svenska medborgare.
– Det är delvis en principiell inställning. Om man ser biblioteken som en del av den skattefinansierade välfärden finns det en rimlighet att se vilka grupper som inte är med och solidariskt finansierar systemet och knyta vissa beställningar och utlåningar till medborgarskapet, säger Aron Emilsson, riksdagsledamot och partiets kulturpolitiska talesperson.
Medborgare i andra nordiska länder ska fortsatt kunna låna böcker, och troligen även turister. Men det är oklart vad som ska gälla för personer som har kommit till Sverige för att arbeta och de med uppehållstillstånd. Exakt hur det ska utformas bör utredas, föreslår partiet.
– Det rör inte turister och naturligtvis inte utländska studenter, och framför allt inte nordiska medborgare. Det här handlar om att vi i högre utsträckning vill se biblioteken som en del av det som är välfärd. Och en grundprincip är att allmän välfärd är skattefinansierad. Då ska vissa tjänster också vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla som kan tänkas vilja ta del av dem.
Personer med uppehållstillstånd kan betala skatt och det finns medborgare som inte betalar skatt, varför vill ni knyta rätten till medborgarskapet?
– Vi har skrivit i generella termer. Vi vill se vilka tjänster och vilka tillfällen som kan bli aktuella. Vi vill tillsätta en utredning kring detta.
Självklart ska biblioteken ha HBTQ-hyllor
Frågan om litteratur på andra språk än svenska på biblioteken har ställts på sin spets i Sölvesborg senaste året. Nya Samstyret, lett av SD i samarbete M, KD och det lokala SoL-partiet, ville stryka formuleringar om bland annat litteratur på ”alla elevers modersmål” och samarbete med modersmålslärare i biblioteksplanen. De hade inte räknat med att det skulle ta så lång tid att driva igenom några ”redaktionella ändringar”, som kommunalrådet Louise Erixon (SD) kallar dem. Men två återremisser, ett avslag till följd av sen ankomst och en sparkad bibliotekschef senare är frågan fortfarande i luften. I december ska den reviderade biblioteksplanen upp i kommunfullmäktige för beslut igen.
DETTA HAR HÄNT: Tidslinje över turerna i Sölvesborg

Sofia Lenninger, bibliotekschefen som skulle skriva ändringarna på uppdrag av kommunalrådet upplevde att Sverigedemokraterna i Sölvesborg ville utmana bibliotekslagen. Hon berättade öppet om detta i Biblioteksbladet och hon tror själv att det var en del av anledningen till att hon blev utköpt av kommunen och fick sluta omgående. Men det framkommer i SD:s motion att partiet vill ändra bibliotekslagen i just den riktningen. Partiet föreslår att personer med annat modersmål än svenska inte längre ska vara en prioriterad grupp för biblioteken, som i dag. Däremot ska personer som talar något av minoritetsspråken och personer med funktionsnedsättning fortsatt prioriteras, enligt partiets riksdagsmotion.
Läs mer Reportage från Sölvesborg – besökarnas åsikter om ändringarna i biblioteksplanen
Då ska vissa tjänster också vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla
I Alliansstyrda Täby kommun utanför Stockholm sitter Sverigedemokraterna i opposition. Där ville Steven Jörsäter (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, stoppa ett program där författaren Moa-Lina Olbers Croall skulle tala om normkritik och livet som transperson utifrån sina böcker. Normkritik, menade Steven Jörsäter, är en politisk fråga. Att ”…ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt”, skrev han till bibliotekschefen.
Men här har partiet centralt en annan åsikt. Politiker ska inte gå in och recensera eller styra över program, säger Aron Emilsson. Han tar avstånd från hela Täby-incidenten och tycker att det var ett övertramp. Både att lägga sig i tjänstemannautövningen och att recensera programutbud. Frågan om HBTQ på bibliotek tycker han inte heller är kontroversiell.
– Självklart ska biblioteken ha HBTQ-hyllor precis som det finns hyllor om andra saker, säger han.

Viktigt för framtidens bibliotek är tystnaden, betonar Sverigedemokraterna i sin motion.
– För mig är det viktigt att framtidens bibliotek fortsätter att vara en av få tysta miljöer som präglas av studiero och utbud av information. Det ska vara en samlingsplats för fler att få kunskap och vägledning i källkritik i nya och gamla databaser.
SD vill att regeringen ska ge kommunerna i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att biblioteken ska kunna tryggas, berättar Aron Emilsson.
– Det ska vara en trygg och rogivande plats och samtidigt som det ska vara ett så öppet rum som möjligt fortsättningsvis. Det gäller att hitta den balansen. Något måste göras i samverkan mellan stat och kommun.
16 kommentarer
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
Min undran är då hur ska jag som lärare göra då jag ska låta de svenska eleverna få låna böcker men inte de med annan härkomst och annat modersmål. SD tycker väl att alla ska lära sig svenska. Detta motarbetar ju att de får redskap som gör det lättare att lära sig svenska. Denna indelning är också tydliga tecken på att man vill skapa klyftor och olika grupper. Inte bra.
Upplever det som väldigt främlingsfientligt att antyda att elever med annan härkomst inte kan vara svenska medborgare.
Det är klart att det kan uppfattas som främlingsfientligt, men var står det att man inte kan ha svenskt medborgarskap om man har utländsk påbrå? Oftast när man pratar om att bli medborgare så är det just de med utländskt påbrå man tänker på.
Inte svenskarna.
Det vore jobbigt om man begränsade medborgarskapet till att bara svenskar får bli medborgare… De har redan medborgarskap. Men det fungerar i Japan… Där kan du inte bli medborgare om du inte är japan…
Begagnade böcker kan köpas för 5-10 kr.
Hur gör vi alla SDare (och övriga medborgare) ute i landet vars skattemässiga bidrag till samhället är lågt? Kanske inga boknötare men om det vill borde de väl ändå få låna en bok?
Jag vet inte riktigt varför man ska diskutera hur mycket skatt folk tjänar.
Om vi tittar på de med uppehållstillstånd så lever väldigt många på bidrag. Dessa bidrar
inte till samhället, mer än att de är människor med en historia att berätta. Det hela handlar inte om biblioteket, utan hela sociala skyddsnätet. Sen finns det naturligtvis medborgare som inte bidrar till samhället mer än som kostnad och som inte vill bidra.
Då kanske man ska kunna förlora sitt medborgarskap?
För SD handlar det om att man inte bara ska kunna komma hit och därefter leva på bidrag. åtnjuta alla fördelar utan att ha bidragit. Det finns många som kommer hit och verkligen vill bidra till samhället. Det finns båda typerna som kommer hit. Det finns svenskar som bor här och absolut inte vill göra rätt för sig. Men att man nämner medborgarskap är troligtvis för att det är enkelt.
”SD tycker väl att alla ska lära sig svenska”
Det är det de inte vill. Det kan framstå som absurt, men det är helt logiskt sett ur SDs synvinkel. Ju färre personer som lär sig svenska, desto fler får problem att klara kraven för medborgarskap. Men var så säker, om det här blossar upp till en stor debatt då backar de ganska snart. De vill ju helst inte bli förknippade med sitt eget partis ideologiska kärna. Och Jimmie Åkesson kommer som vanligt inte ha vetat något alls.
Om jag minns rätt så finns det inget språkkrav för att bli medborgare….
Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Om du själv vill bli inkluderad så måste även du inkludera andra. Att exkludera och bygga murar för att slippa utmana sin trångsynthet och rädsla för det okända skapar bara en imaginär trygghet. Verklig trygghet kommer när vi känner oss själva på djupet. Då förstår vi också att mötet med andra människor och kulturer berikar våra liv och får oss att utvecklas. Ett sådant samhälle vill jag se!
Jag vet inte riktigt varför man ska diskutera hur mycket skatt folk tjänar.
Om vi tittar på de med uppehållstillstånd så lever väldigt många på bidrag. Dessa bidrar
inte till samhället, mer än att de är människor med en historia att berätta. Det hela handlar inte om biblioteket, utan hela sociala skyddsnätet. Sen finns det naturligtvis medborgare som inte bidrar till samhället mer än som kostnad och som inte vill bidra.
Då kanske man ska kunna förlora sitt medborgarskap?
För SD handlar det om att man inte bara ska kunna komma hit och därefter leva på bidrag. åtnjuta alla fördelar utan att ha bidragit. Det finns många som kommer hit och verkligen vill bidra till samhället. Det finns båda typerna som kommer hit. Det finns svenskar som bor här och absolut inte vill göra rätt för sig. Men att man nämner medborgarskap är troligtvis för att det är enkelt.
Tja… tänk vad vackert allt låter. Men det fungerar naturligtvis inte i praktiken.
Låser du dörren när du går hemifrån? Då bidrar du själv till ett samhälle med murar.
Murarna är där för att vi inte ska få in brottslingar t.ex
Hur kan nån komma med ett sånt befängt förslag med tanke på vår Diskrimineringslagstiftning, allas rätt till skolgång och utbildning, kommunernas service till medborgarna, osv.
Detta förslag visar tydligt SDs inskränkthet.
Ingenting är gratis, inte ens bibliotekets lokaler, inventarier, böcker och personal. Att knyta välfärdstjänster i högre utsträckning till skatteförmåga verkar sunt. Köpa böcker till de som inte bidrar till välfärdssystemet kan privatpersoner göra ideellt.
Jag ser ingen länk till källan där SD officiellt uttalat sig i frågan. Biblioteks bladet måste väl har läst informationen på in officiell SD-länk om det inte är andrahandsinformation, var är länken ?
Motionens nr vore väl en bra referens att lägga in här. Kanske har gjort eller ser jag dåligt
Kul att se vilka fördomar om SD det finns här! Jag vet inte dock vad dessa fördomar bygger på. Men jag kan också ha fördomar, att S är ett nazistiskt parti… Ingen lögn alls.
Det handlar bara om historia.
Eftersom SD inte verkar vara det mest omtyckta partiet här så blir slutsatserna där efter.
Om man hade valt att läsa och även lyssna till vad de säger allmänt så förstår man snabbt att det passar in i resten av deras politik. Att mycket utav välfärden bara skall finnas för de som är medborgare. Bidrag är en viktig detalj. Eftersom biblioteken kostar skattebetalarna pengar så är det inte så konstigt att även dessa blir öppna framförallt för medborgare. Allt detta torde locka fler att bli svenska medborgare.
Om man blir svensk medborgare så får du rätt till samhällets alla förmåner. De som inte vill anstränga sig för att bli svenska medborgare kanske inte heller är intresserade av Sverige. Men med den tankebanan som då SD har så faller sig inte de tankar som presenteras i motionen speciellt konstiga. Att ställa krav på människor för att de ska få saker kan inte vara fel. Att förändra kraven på biblioteken är inte fel. Om man måste bli svenskmedborgare för att få ta del av de bidrag och andra förmåner som finns. Varför ska då biblioteken hamna utanför? Det kommer vara öppna för alla, men alla kommer inte få låna böcker.