Statsvetare: Anmälningsplikt för bibliotekarier kan riskera rättssäkerheten
18 dec 2023 • 2 min
Kommuner kan inte besluta att dess anställda slipper följa en eventuell lag om anmälningsplikt. Men det finns en komplex motsättning inbyggd om lagen ska omfatta alla offentliganställda, säger statsvetardocenten Jon Nyhlén. "Det känns rättsosäkert."
Jon Nyhlén, statsvetare, skönjer en målkonflikt för bibliotekarier om de omfattas av en ny lag om anmälningsplikt.
Flera kommuner och regioner har klubbat igenom ett nej till en eventuell lag om anmälningsplikt av papperslösa för offentliganställda. I Jokkmokk röstade en enig kultur- och fritidsnämnd nyligen för ett nej till anmälningsplikt för bibliotekarier i kommunen. Göteborgs stad gick så långt som att slå fast att kommunens anställda inte kommer att behöva följa en lag om rapporteringsplikt av papperslösa.
Men vad gäller egentligen? Kommer bibliotekarier i Göteborg att slippa rapportera misstankar om personer som vistas olagligt i landet?
Nej, konstaterar Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
– Om lagen är utformad som att den omfattar alla offentliganställda kan en kommun inte säga att den inte gäller i den kommunen.
Hur skulle de göra den kontrollen av dem som kommer in på biblioteken? Hur ska misstanken kunna uppstå? Hur ska de göra urvalet? Det känns väldigt rättsosäkert.
– Där kan det ske en krock med hur man uppfattar sitt uppdrag, många tycker att det står i strid med vad yrket innebär. Bibliotekens funktion är en central del av demokratin och jag skulle säga att det kan uppfattas som en målkonflikt, säger Jon Nyhlén.
Det skulle också var rent praktiskt svårt att genomföra en lag om anmälningsplikt på ett bibliotek, tror han. Offentliganställda har skyldigheter att värna demokrati och rättssäkerhet och med en lag om anmälningsplikt pekar många kritiker på att det finns risk för brister i rättssäkerheten för många yrkesgrupper.
– Om man tar bibliotekspersonal, hur ska de utreda om besökare har rätt att vistas i landet? Hur skulle de göra den kontrollen av dem som kommer in på biblioteken? Hur ska misstanken kunna uppstå? Hur ska de göra urvalet? Det känns väldigt rättsosäkert, säger han.
För kommuner och regioner som beslutar sig för att säga nej till en eventuell lag om anmälningsplikt, trots att det ännu inte finns ett färdigt lagförslag, handlar det snarast om en politisk markering, tror Jon Nyhlén.
– Man gillar inte det här. Men man tar det också på allvar när det kommer till rättsaspekterna, att en kommande lag kan stå i strid med uppdraget både för bibliotek och andra kommunala verksamheter. Man har uppfattat att de här uppgifterna har legat på Migrationsverket och Polisen, nu utvidgas de och gäller även offentliganställda.
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Jag tycker det vore intressant att läsa om hur det är tänkt att denna ev. lagstiftning ska följas upp. Alltså vem kommer ha ansvar för att kontrollera att jag som bibliotekarie följer lagen? Kommer det ske någonslags tester på ens arbetsplats? T ex att kommunen anställer ”skådisar” som får ”spela papperslösa” och besöka biblioteket, detta i syfte att se om tjänstgörande bibliotekspersonal i disken kollar ID och anmäler (till vem?) personerna för ”papperslöshet”? Kommer vi uppmuntras att ange kollegor som brister i sin nit att kontrollera ”suspekt papperslöshet” eller som ex vis vägrar anmäla uppdagad brist på dokumentation? Det sistnämnda borde vi diskutera mer…