Statsvetare: Anmälningsplikt för bibliotekarier kan riskera rättssäkerheten
18 dec 2023 • 2 min
Kommuner kan inte besluta att dess anställda slipper följa en eventuell lag om anmälningsplikt. Men det finns en komplex motsättning inbyggd om lagen ska omfatta alla offentliganställda, säger statsvetardocenten Jon Nyhlén. "Det känns rättsosäkert."

Jon Nyhlén, statsvetare, skönjer en målkonflikt för bibliotekarier om de omfattas av en ny lag om anmälningsplikt.
Flera kommuner och regioner har klubbat igenom ett nej till en eventuell lag om anmälningsplikt av papperslösa för offentliganställda. I Jokkmokk röstade en enig kultur- och fritidsnämnd nyligen för ett nej till anmälningsplikt för bibliotekarier i kommunen. Göteborgs stad gick så långt som att slå fast att kommunens anställda inte kommer att behöva följa en lag om rapporteringsplikt av papperslösa.
Men vad gäller egentligen? Kommer bibliotekarier i Göteborg att slippa rapportera misstankar om personer som vistas olagligt i landet?
Nej, konstaterar Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
– Om lagen är utformad som att den omfattar alla offentliganställda kan en kommun inte säga att den inte gäller i den kommunen.
Hur skulle de göra den kontrollen av dem som kommer in på biblioteken? Hur ska misstanken kunna uppstå? Hur ska de göra urvalet? Det känns väldigt rättsosäkert.
– Där kan det ske en krock med hur man uppfattar sitt uppdrag, många tycker att det står i strid med vad yrket innebär. Bibliotekens funktion är en central del av demokratin och jag skulle säga att det kan uppfattas som en målkonflikt, säger Jon Nyhlén.
Det skulle också var rent praktiskt svårt att genomföra en lag om anmälningsplikt på ett bibliotek, tror han. Offentliganställda har skyldigheter att värna demokrati och rättssäkerhet och med en lag om anmälningsplikt pekar många kritiker på att det finns risk för brister i rättssäkerheten för många yrkesgrupper.
– Om man tar bibliotekspersonal, hur ska de utreda om besökare har rätt att vistas i landet? Hur skulle de göra den kontrollen av dem som kommer in på biblioteken? Hur ska misstanken kunna uppstå? Hur ska de göra urvalet? Det känns väldigt rättsosäkert, säger han.
För kommuner och regioner som beslutar sig för att säga nej till en eventuell lag om anmälningsplikt, trots att det ännu inte finns ett färdigt lagförslag, handlar det snarast om en politisk markering, tror Jon Nyhlén.
– Man gillar inte det här. Men man tar det också på allvar när det kommer till rättsaspekterna, att en kommande lag kan stå i strid med uppdraget både för bibliotek och andra kommunala verksamheter. Man har uppfattat att de här uppgifterna har legat på Migrationsverket och Polisen, nu utvidgas de och gäller även offentliganställda.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Jag tycker det vore intressant att läsa om hur det är tänkt att denna ev. lagstiftning ska följas upp. Alltså vem kommer ha ansvar för att kontrollera att jag som bibliotekarie följer lagen? Kommer det ske någonslags tester på ens arbetsplats? T ex att kommunen anställer ”skådisar” som får ”spela papperslösa” och besöka biblioteket, detta i syfte att se om tjänstgörande bibliotekspersonal i disken kollar ID och anmäler (till vem?) personerna för ”papperslöshet”? Kommer vi uppmuntras att ange kollegor som brister i sin nit att kontrollera ”suspekt papperslöshet” eller som ex vis vägrar anmäla uppdagad brist på dokumentation? Det sistnämnda borde vi diskutera mer…