Kritik mot regeringens Läsråd: ”Var finns skolbibliotekarierna?”

24 sep 2021 • 2 min

På torsdagen presenterades Läsrådets ledamöter. Nu riktas kritik mot sammansättningen. Var finns de personer som är kunniga i hur skolbibliotek och folkbibliotek når barn och unga, frågar sig Cilla Dalén, skolbibliotekarie.

Cilla Dalén jobbar på Enbacksskolan i Tensta och hon saknar ledamöter med kunskap om skolbiblioteken i Läsrådet. Foto: Linus Sundahl-Djerf.

När Cilla Dalén, skolbibliotekarie i Tensta, läste om Läsrådet när det presenterades på Bokmässan ilsknade hon till. Läsrådet ska verka för läsfrämjande för barn och unga. Men hon saknar personer med kunskap om skolbiblioteks- och folkbiblioteksverksamhet bland ledamöterna.

– Jag skulle vilja se personer med insikt i de här grundläggande verksamheterna som ska nå alla barn, säger hon.

– Jag pratar om skolbiblioteken och folkbiblioteken och deras kontakter med förskolor och barnavårdscentraler.

Bland ledamöterna finns bland andra två rektorer, en forskare, en författare och en universitetsbibliotekarie samt representanter för verksamheterna Läsfrämjarinstitutet och Berättarministeriet.

Cilla Dalén saknar ledamöter med kunskap om de verksamheter som når alla barn och unga. Externa projekt för läsfrämjande, som Berättarministeriet och Läsfrämjarinstitutet, är med all säkerhet väldigt bra verksamheter, konstaterar Cilla Dalén. Men de kan inte ersätta skolbiblioteksverksamheten.

– Man kan inte ha roliga externa aktörer i stället för en god biblioteksverksamhet.

Och hon ifrågasätter vilken kunskap skolrepresentanterna i Läsrådet har om biblioteksverksamheten.

– Det är viktigt att veta att de har de erfarenheter som behövs för att bygga en verksamhet som når alla. Om man ska samverka för läsfrämjande är skolbiblioteken och folkbiblioteken centrala.

Cilla Dalén, skolbibliotekarie i Tensta.

Cilla Dalén har fått medhåll från flera på Twitter. Självklart bör skolbibliotekarier vara representerade i Läsrådet, skriver exempelvis läraren Vivianne Arnell: ”Gör om och gör rätt är mitt råd till skolministern.” ”Hur är det möjligt att inte ta in en skolbibliotekarie?”, frågar sig skolbibliotekarien Lotta Davidson-Bask. Elin Nord, universitetsbibliotekarie och en av ledamöterna i Läsrådet håller också med och hoppas att den vakanta platsen går till en person från skolbiblioteksvärlden.

– Det är ett statement vilka man väljer till Läsrådet. Och ska man ska uttrycka det hårt: Då kan man inte bara peta ihop random kändisar, säger Cilla Dalén.

Ledamöterna förordnas av regeringen och en plats är fortfarande vakant. Förordnandet löper i tre år. Biblioteksbladet har sökt kulturminister Amanda Lind för en kommentar, men inte fått svar.

3 kommentarer

  1. Bedrövligt är ordet. Kulturministern bör avkrävas en förklaring, en skolbibliotekarie bör absolut ingå i Läsrådet!

  2. Jag reagerade också varför inte skolbibliotek var representerad – det finns ju så otroligt många duktiga, kreativa skolbibliotekarier som kan tillföra mycket input i Läsrådet.

    Tråkigt att alltid glömmas bort

  3. Ja, vi som arbetar i skolbiblioteken kanske inte är förvånade längre men än så länge har vi i alla fall inte slutat reagera. Om vi ska kunna göra något åt läsningen behöver vi ha med skolbiblioteket som en viktig faktor och skolbibliotekarier behöver tas med på alla plan. Det här är bedrövligt!

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min