Kritik mot regeringens Läsråd: ”Var finns skolbibliotekarierna?”
24 sep 2021 • 2 min
På torsdagen presenterades Läsrådets ledamöter. Nu riktas kritik mot sammansättningen. Var finns de personer som är kunniga i hur skolbibliotek och folkbibliotek når barn och unga, frågar sig Cilla Dalén, skolbibliotekarie.

När Cilla Dalén, skolbibliotekarie i Tensta, läste om Läsrådet när det presenterades på Bokmässan ilsknade hon till. Läsrådet ska verka för läsfrämjande för barn och unga. Men hon saknar personer med kunskap om skolbiblioteks- och folkbiblioteksverksamhet bland ledamöterna.
– Jag skulle vilja se personer med insikt i de här grundläggande verksamheterna som ska nå alla barn, säger hon.
– Jag pratar om skolbiblioteken och folkbiblioteken och deras kontakter med förskolor och barnavårdscentraler.
Bland ledamöterna finns bland andra två rektorer, en forskare, en författare och en universitetsbibliotekarie samt representanter för verksamheterna Läsfrämjarinstitutet och Berättarministeriet.
Cilla Dalén saknar ledamöter med kunskap om de verksamheter som når alla barn och unga. Externa projekt för läsfrämjande, som Berättarministeriet och Läsfrämjarinstitutet, är med all säkerhet väldigt bra verksamheter, konstaterar Cilla Dalén. Men de kan inte ersätta skolbiblioteksverksamheten.
– Man kan inte ha roliga externa aktörer i stället för en god biblioteksverksamhet.
Och hon ifrågasätter vilken kunskap skolrepresentanterna i Läsrådet har om biblioteksverksamheten.
– Det är viktigt att veta att de har de erfarenheter som behövs för att bygga en verksamhet som når alla. Om man ska samverka för läsfrämjande är skolbiblioteken och folkbiblioteken centrala.

Cilla Dalén har fått medhåll från flera på Twitter. Självklart bör skolbibliotekarier vara representerade i Läsrådet, skriver exempelvis läraren Vivianne Arnell: ”Gör om och gör rätt är mitt råd till skolministern.” ”Hur är det möjligt att inte ta in en skolbibliotekarie?”, frågar sig skolbibliotekarien Lotta Davidson-Bask. Elin Nord, universitetsbibliotekarie och en av ledamöterna i Läsrådet håller också med och hoppas att den vakanta platsen går till en person från skolbiblioteksvärlden.
– Det är ett statement vilka man väljer till Läsrådet. Och ska man ska uttrycka det hårt: Då kan man inte bara peta ihop random kändisar, säger Cilla Dalén.
VARFÖR består #läsrådet just av dessa människor? Var finns erfarenheterna från god biblioteksverksamhet för barn? Saknar skolbibliotekarier och barnbibliotekarier. Hur är det med Järvaskolan vars rektor sitter med? Följer de ens skollagens skrivningar om skolbibliotek?
— Cilla Dalén (@cilladalen) September 23, 2021
Ledamöterna förordnas av regeringen och en plats är fortfarande vakant. Förordnandet löper i tre år. Biblioteksbladet har sökt kulturminister Amanda Lind för en kommentar, men inte fått svar.
3 kommentarer
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Ja, vi som arbetar i skolbiblioteken kanske inte är förvånade längre men än så länge har vi i alla fall inte slutat reagera. Om vi ska kunna göra något åt läsningen behöver vi ha med skolbiblioteket som en viktig faktor och skolbibliotekarier behöver tas med på alla plan. Det här är bedrövligt!
Jag reagerade också varför inte skolbibliotek var representerad – det finns ju så otroligt många duktiga, kreativa skolbibliotekarier som kan tillföra mycket input i Läsrådet.
Tråkigt att alltid glömmas bort
Bedrövligt är ordet. Kulturministern bör avkrävas en förklaring, en skolbibliotekarie bör absolut ingå i Läsrådet!