Skolbibliotek kvalitetsgranskas

10 okt 2017 • < 1 min

Hur fungerar skolbiblioteket i grundskolans pedagogiska verksamhet? Frågan är utgångspunkt för en granskning som Skolinspektionen inleder snart.

Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen
Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen

– Vi ska inte titta på om de finns överallt, för det vet vi ju redan att de inte gör. Syftet är att lyfta skolbiblioteken som pedagogisk resurs, säger Anna Wide, undervisningsråd.

Skolinspektionen kommer att peka ut svagheter och utvecklingspotential hos runt 20 utvalda kommunala och fristående verksamheter, samt uppmärksamma och lyfta fram goda exempel.

Dessutom kommer särskilt intresse att ägnas åt skolbibliotekens roll när det gäller att utveckla elevers digitala kompetens. Bakgrunden till det är att skolans styrdokument sedan 1 juli i år innehåller skrivningar om att undervisningen ska utveckla elevernas förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhället.

– Där har skolbiblioteken ett stort ansvar och kan göra viktiga insatser, säger Anna Wide.

Granskningen påbörjas i december och pågår till mars. Skolinspektionen kommer att fatta separata beslut om varje enskild verksamhet men också ­sätta samman en övergripande rapport med fokus på goda exempel. Enligt Anna Wide är den klar i juni 2018.

– Vi hoppas att den blir användbar för skolbibliotek i hela landet inför skolstarten nästa år, säger hon.

1 kommentarer

  1. Så glad jag blir när jag läser det här! I dessa Nobelpristider kan jag inte låta bli att ropa ”Äntligen”! Att det nu kommer att läggas särskilt intresse på skolbibliotekens roll när det gäller att utveckla elevers digitala kompetens är inte en dag för tidigt. Förutom skrivningar i styrdokumenten om att utveckla elevernas förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhället bör också stort fokus läggas på elevens egen förmåga att producera, presentera och kommunicera digital information på olika sätt och med olika verktyg.
    MVH Monica Ehrenstråle (f d Nilsson) som brunnit i många år för det här

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min