Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 mar 2021 • 2 min
Monika Staub Halling, skolbibliotekarie på Backaskolan i Lund, är tillsammans med Kungliga biblioteket (KB) och Digiteket årets mottagare av priset ”Det gyllene förstoringsglaset”.
Monika Staub Halling jobbar som skolbibliotekarie på Backaskolan i Lund.
– Jag blev väldigt förvånad. Det är extra roligt att någon hade gjort sig mödan att skicka in en nominering och bedömt saker jag gjort utan att jag visste om det. Det känns väldigt hedrande att få priset, säger Monika Staub Halling.
Internetstiftelsen och Källkritikbyrån delar ut Det gyllene förstoringsglaset till personer eller organisationer som uppmärksammar källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Två kategorier uppmärksammas: allmänhet och skola.
I den senare kategorin prisas alltså Monika Staub Halling som arbetar på lågstadieskolan Backaskolan i Lund där biblioteket som ligger mitt i skolan kallas Gulddraken. Enligt juryn gör hon de yngsta eleverna till källgranskare samtidigt som hon sprider kunskap till kollegor.
Hon träffar alla elever regelbundet och vet vad alla heter. Hon kan alla arbetslag och jobbar integrerat med övrig undervisning. Varje elev har bibliotekslektion varannan vecka som består av mik, källkritik och läsfrämjande.
Det som många skolbibliotekarier vittnar om att de saknar, det har Monika Staub Halling.
– Här på skolan fanns det tidigt en rektor som har signalerade att vi ska ha pedagogiskt biblioteksarbete. Alla här förväntar sig bibliotekslektioner, det är en totalt etablerad plattform, berättar hon.
Monika Staub Halling betonar att det är viktigt att omfattningen är rimlig för att kunna göra ett bra jobb. Hennes tjänst är på 90 procent och på skolan går 380 elever.
– Jag har mandat på skolan, kan ta initiativ och är med i olika utvecklingsgrupper. Jag har en position där det är erkänt att jag har något att tillföra. Tyvärr ser nog inte alla rektorer skolbibliotekariens roll på det sättet.
Hon sökte sig till Lund för åtta år sedan för att det var en erkänt bra skolbibliotekskommun. Men det har försämrats sedan dess, tycker hon.
–Skolbiblioteken organiseras i samverkan med flera förvaltningar, men de strukturerna har blivit försvagade. Vi skolbibliotekarier vill kämpa för att få tillbaka kommunen på rätt köl.
KB och Digiteket prisas i kategorin allmänhet. KB prisas för att det digitala tidningsarkivet öppnades för allmänheten i början av pandemin och för att ha skapat Digiteket. Den webbaserade lärresursen gör att bibliotekspersonal och andra kan förbättra sina digitala kunskaper.
Ett hederspris delas också ut och i år går det till föreningen Seniornet. Föreningen bryter isoleringen i pandemin för äldre genom att lära seniorer att använda internet, skriver juryn i sin motivering.
1 kommentarer
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
Grattis till bägge! Källkritik är SÅ viktigt! 🌷🌺🌸