Skyddsombuden vittnar: Stor oro under lång tid
24 nov 2020 • < 1 min
Lokala skyddsombud i Göteborg berättar om beslut som har "stressats fram" och oro när stadsbiblioteket stängde.

Anna Falkman är barnbibliotekarie och skyddsombud på Kortedala bibliotek. – Det känns som en bra markering, situationen är inte hållbar, säger hon om skyddsstoppet.
– Det har varit mycket oro att våra besökare inte håller avstånd. Man är ute mycket bland besökarna och det finns en konstant risk för smitta, säger Anna Falkman, skyddsombud på Kortedala bibliotek.
– Vi har haft det så här sedan i våras. Vår arbetsmiljö har inte varit trygg.
Kortedala bibliotek är ett av 24 folkbibliotek i Göteborg som stängde på tisdagen efter huvudskyddsombudets skyddsstopp av alla folkbibliotek och bokbussar i staden.
Skyddsstopp på alla Göteborgs folkbibliotek
När besökarna började återvända till biblioteken i höstas steg oron hos personalen, berättar Åsa Axelsson, skyddsombud på Frölunda bibliotek. Ännu värre blev det när stadsbiblioteket stängde och beskedet om att datorer skulle finnas tillgängliga på just Frölunda bibliotek.
– Då blev vi riktigt rädda. Vi såg framför oss hur folk från hela staden skulle komma hit.
Det var ett politiskt beslut att datorer skulle finnas tillgängliga för besökarna, trots pandemin. Och processen gick väldigt fort, enligt Åsa Axelsson.
– Vi fick en känsla av att det skulle stressas fram. Det är jättesvårt för folk som behöver datorer, men det handlar om hälsa, säger hon.
– Problemet är att vi inte alls fick delta i processen när de stängde stadsbiblioteket och hur det kan komma att påverka stadsdelsbiblioteken som är öppna. Det är inte okej.
Oron för smittspridning har varit stor bland personalen under en längre tid, berättar Åsa Axelsson.
Huvudskyddsombudet har infört skyddsstopp på alla folkbibliotek i Göteborg. Skyddsstoppet gäller tills Arbetsmiljöverket har gjort en bedömning av situationen. Ingen på myndigheten vill dock uttala sig om vare sig situationen i Göteborg eller arbetsmiljön i allmänhet på bibliotek under pandemin. Presstjänsten meddelar endast att myndigheten inte kommenterar eller svarar på några frågor.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer