Tio stulna böcker tillbaka på Kungliga biblioteket

22 okt 2021 • < 1 min

Några av de värdefulla böcker som stals av den så kallade KB-mannen har återförts till Kungliga biblioteket. ”Kan inte nog säga hur glad jag är.”

Av de 62 böcker som stals mellan 1995 och 2004 av den dåvarande chefen för handskriftsavdelningen på KB har tidigare sju verk kommit tillbaka. Nu har alltså ytterligare tio böcker hittats och lämnats tillbaka.

Bland de böcker som har återförts finns verk av Goethe, Christian Brandt och Thomas Hoppes. Några av böckerna är tryckta på 1700-talet och andra så tidigt som under första hälften av 1500-talet.

– Den äldsta boken som vi har fått tillbaka är från 1509, det tycker jag personligen var väldigt roligt, säger bibliotekarie Jan Ottosson som tillsammans med kollegan Greger Bergvall har jobbat med eftersökningarna efter de stulna böckerna.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall säger att det är mycket värdefulla böcker för KB.

– Jag kan inte nog säga hur glad jag är att vi har fått tillbaka de här böckerna, att de har kommit hem.

Ytterligare 45 böcker saknas fortfarande.

LÄS MER ›› Så gick det till när de stulna böckerna hittades

En av de stulna böckerna som har kommit tillbaka till KB.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min