Tio stulna böcker tillbaka på Kungliga biblioteket

22 okt 2021 • < 1 min

Några av de värdefulla böcker som stals av den så kallade KB-mannen har återförts till Kungliga biblioteket. ”Kan inte nog säga hur glad jag är.”

Av de 62 böcker som stals mellan 1995 och 2004 av den dåvarande chefen för handskriftsavdelningen på KB har tidigare sju verk kommit tillbaka. Nu har alltså ytterligare tio böcker hittats och lämnats tillbaka.

Bland de böcker som har återförts finns verk av Goethe, Christian Brandt och Thomas Hoppes. Några av böckerna är tryckta på 1700-talet och andra så tidigt som under första hälften av 1500-talet.

– Den äldsta boken som vi har fått tillbaka är från 1509, det tycker jag personligen var väldigt roligt, säger bibliotekarie Jan Ottosson som tillsammans med kollegan Greger Bergvall har jobbat med eftersökningarna efter de stulna böckerna.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall säger att det är mycket värdefulla böcker för KB.

– Jag kan inte nog säga hur glad jag är att vi har fått tillbaka de här böckerna, att de har kommit hem.

Ytterligare 45 böcker saknas fortfarande.

LÄS MER ›› Så gick det till när de stulna böckerna hittades

En av de stulna böckerna som har kommit tillbaka till KB.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min