Viktigt att anmäla stök på biblioteket
14 mar 2022 • 3 min
Allt från påtryckningar om inköp av litteratur till rena dödshot. Hot och våld har de senaste decennierna uppmärksammats på allt fler bibliotek. Arne Ledenstam utbildar bibliotekarier i Region Gävleborg att möta och hantera hotfulla situationer.

Företagshälsovården kan vara till god hjälp för att lära bibliotekspersonalen hantera hot och våld.
I Söderhamn ligger biblioteket vägg i vägg med Systembolaget och i Bollnäs är fritidsgården granne med biblioteket. Det skapar olika typer av ordningsproblem som kan behöva olika typer av bemötande.
Vanligtvis är bibliotekarier duktiga på att bemöta stökiga personer, säger Arne Ledenstam på Företagshälsan i Region Gävleborg.
– De är ofta bra på det för de tränar på det hela tiden, om man jämför med andra verksamheter där stök och bråk inte förekommer.
Företagshälsovården i Gävleborgs län har bland annat stöttat biblioteket i Söderhamn där det fanns stora problem med stökiga besökare. Som Biblioteksbladet tidigare berättat har situationen förbättrats där under de senaste åren. Även personalen på Bollnäs bibliotek har utbildats för att möta hotfulla och stökiga situationer.
– Vi hade en incident med en besökare som uppfattades som hotfull. Eftersom vi inte har haft en sådan utbildning och vi har många nya i personalen, var det ett bra tillfälle att följa upp med företagshälsovården, säger Peter Hirseland, bibliotekschef i Bollnäs.
I Bollnäs finns en fritidsgård i anslutning till biblioteket, något som ibland leder till att ungdomar som inte har direkta biblioteksärenden ändå kommer dit.
– Det kan uppfattas som störande, men det är inte på något sätt ovanligt mycket. När det gäller alla former av bemötande, inte bara av ungdomar utan även personer med speciella behov, är det en konst att kunna bemöta alla olika typer av besökare på ett bra sätt.

Det handlar delvis om resurser, poängterar Peter Hirseland, men också om utbildning och att känna till vilka rutiner som finns. Generellt tycker han inte att stöket ökar just på bibliotek, utan konstaterar att det som sker där är en reflexion av samhället i övrigt.
– Missbrukare har funnits tidigare, ungdomar har funnits och folk med psykiska problem, säger Peter Hirseland.
– Jag vänder mig mot det synsätt som man ibland kan höra, att alla var tysta och mer väluppfostrade på biblioteken förr i tiden. Jag vänder mig starkt emot det, jag tycker inte det finns några belägg för det.
Tips för att minska stöket:
- Samverka med kommun och polis
- Gör ordentliga riskbedömningar
- Ha tydliga rutiner att följa innan, under och efter incidenter
- Se till att det görs incidentrapporteringar och polisanmälningar
- Möblera om: Sänk hyllor och ta bort sittgrupper
- Skapa kontakter med föräldrar
- Undvik ensamarbete
- Ha larm på biblioteket
- För diskussioner om hot och våld på arbetsplatsen
- Källa: Sunt arbetsliv

– Som jag upplever det är det en offentlig lokal som alla ska ha tillgång till och ändå ska personalen upprätthålla ordning. Många är duktiga på lågaffektivt bemötande, på att hålla sig sakliga och inte trigga personer.
Företagshälsovården lär ut hur man bemöter personer som är högljudda eller bråkar, utan att situationen eskalerar. Viktiga saker att tänka på om bråk uppstår är att larma, se till att man är fler i personalen samt se till att det finns reträttvägar om något allvarligt sker. Det är också viktigt att rapportera in hotfulla händelser samt polisanmäla när det behövs. Lågaffektivt bemötande handlar om att visa förståelse för en person som är upprörd eller irriterad, men ändå markera vilka regler som gäller. Man ska känna sig trygg i hur man bemöter stökiga personer på ett bra sätt och i att det finns rutiner att hänvisa till, förklarar Arne Ledenstam.
För att komma till rätta med ordningsproblem är det systematiska arbetsmiljöarbetet viktigt. Företagshälsovården stöttar verksamheten genom att undersöka, riskbedöma och föreslå åtgärder som kan följas upp. Det förebyggande arbetet är viktigt, understryker Arne Ledenstam.
– Att hamna i hot- och våldssituationer kan vara obehagligt, men om man har rutiner blir det lättare att hantera. Då slipper man komma i situationer där man behöver ta hand om personer som har kommit till skada eller blivit rädda.
Organisationen Sunt arbetsliv, som drivs gemensamt av fackförbunden och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), jobbar med ett nytt stödmaterial för trygghetsutbildningar som ska vara klart till sommaren.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer