Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen
22 mar 2024 • 2 min
Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.
Det var en lyckad konferens, konstaterade Christer Edeholt som sitter i projektgruppen. 140 deltagare och många intressanta samtal. Årets Marskonferens avslutades med två representanter från Bland drakar och dragqueens. De bjöd både på show och allvar.
Publiken fick ett smakprov på hur en sagostund med dragartister kan gå till. Och Inga Tvivel, alias Jan Ericson, klädd i helgrönt, lyckades få publiken att både ropa, sjunga och dansa. Alla fick också lära sig att skapa sitt eget dragartist-namn (upprepa den första stavelsen i ditt förnamn två gånger, lägg till ett ”la”, och därefter det du senast åt till efterrätt eller mellanmål på engelska gav nya artistnamn som Mama la Blueberrypie eller Papa la Candy).
Men de berättade också historien om hur allting startade. Och svarade på frågor som ibland hörs i debatten och i kommentarsfält om vad dragshow och dragqueen är (”det är teater”). De delade också med sig om den situation som deras arbete har lett till.
– Vi kan inte gå ut offentligt med vårt turnéschema på grund av hotbilden. Så ser det ut i Sverige 2024, sade Petter Wallenberg, regissör och grundare av Bland drakar och dragqueens.
De har utsatts för hat, hot och deras föreställningar har råkat ut för attentat från NMR.
– Vi utsätts för enorma mängder hat online. Flera så grova att de är föremål för polisens utredningar. Det har blivit vardag för oss.
Hur känns det då när nazister hotar föreställningarna för barn?
– Man blir ledsen när man möter hot från personer som inte vill att vi ska finnas. När vuxna personer hotar en barnteater, sade Inga Tvivel.
Men de ger inte upp.
Inga Tvivel konstaterade att fler behövs i kampen och fick sedan publiken att upprepade gånger svara på frågan: Vad gör vi med hat och hot?
– Sätter ner klacken och står emot, ropade publiken.
Kulturen måste vara fri även från klåfingriga politiker, sade Petter Wallenberg.
– Vi måste stoppa hatet. Vi krokar arm med alla vi känner. Biblioteken måste kunna arrangera regnbågsveckor utan att utstå angrepp eller påhopp.
Avslutningsvis tog Inga Tvivel upp en ask fylld av önskeglitter som ströddes ut över publiken. Magiskt önskeglitter.
– I sagans värld är allt möjligt och vi tror att det är så i verkligheten också.
Mer från Marskonferensen ››
Om rättvisa i ett digitalt samhälle ››
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer