Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen
22 mar 2024 • 2 min
Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.
Det var en lyckad konferens, konstaterade Christer Edeholt som sitter i projektgruppen. 140 deltagare och många intressanta samtal. Årets Marskonferens avslutades med två representanter från Bland drakar och dragqueens. De bjöd både på show och allvar.
Publiken fick ett smakprov på hur en sagostund med dragartister kan gå till. Och Inga Tvivel, alias Jan Ericson, klädd i helgrönt, lyckades få publiken att både ropa, sjunga och dansa. Alla fick också lära sig att skapa sitt eget dragartist-namn (upprepa den första stavelsen i ditt förnamn två gånger, lägg till ett ”la”, och därefter det du senast åt till efterrätt eller mellanmål på engelska gav nya artistnamn som Mama la Blueberrypie eller Papa la Candy).
Men de berättade också historien om hur allting startade. Och svarade på frågor som ibland hörs i debatten och i kommentarsfält om vad dragshow och dragqueen är (”det är teater”). De delade också med sig om den situation som deras arbete har lett till.
– Vi kan inte gå ut offentligt med vårt turnéschema på grund av hotbilden. Så ser det ut i Sverige 2024, sade Petter Wallenberg, regissör och grundare av Bland drakar och dragqueens.
De har utsatts för hat, hot och deras föreställningar har råkat ut för attentat från NMR.
– Vi utsätts för enorma mängder hat online. Flera så grova att de är föremål för polisens utredningar. Det har blivit vardag för oss.
Hur känns det då när nazister hotar föreställningarna för barn?
– Man blir ledsen när man möter hot från personer som inte vill att vi ska finnas. När vuxna personer hotar en barnteater, sade Inga Tvivel.
Men de ger inte upp.
Inga Tvivel konstaterade att fler behövs i kampen och fick sedan publiken att upprepade gånger svara på frågan: Vad gör vi med hat och hot?
– Sätter ner klacken och står emot, ropade publiken.
Kulturen måste vara fri även från klåfingriga politiker, sade Petter Wallenberg.
– Vi måste stoppa hatet. Vi krokar arm med alla vi känner. Biblioteken måste kunna arrangera regnbågsveckor utan att utstå angrepp eller påhopp.
Avslutningsvis tog Inga Tvivel upp en ask fylld av önskeglitter som ströddes ut över publiken. Magiskt önskeglitter.
– I sagans värld är allt möjligt och vi tror att det är så i verkligheten också.
Mer från Marskonferensen ››
Om rättvisa i ett digitalt samhälle ››
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer