KB: Allvarligt hot mot bibliotekssektorn
29 jun 2021 • 2 min
Intrångsförsöken pågår ständigt, säger Kungliga bibliotekets säkerhetschef Anders Bessier. Men det är sällsynt med samordnat arbete kring sektorns it-säkerhet.
Axiells bibliotekssystem Micromarc slogs förra onsdagen ut av en så kallad ransomwareattack. Först under gårdagen kunde delar av systemet åter tas i bruk, uppgav Axiell på sin webb.
Arbetet kring datasäkerhet kan bli mer samordnat mellan olika delar av den svenska bibliotekssektorn, enligt Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket (KB). Han påpekar dock att det redan finns samverkan i olika utvecklingsprojekt där även hänsyn tas till datasäkerheten.
– Vi har vissa samarbeten, jag har till exempel kontakt med några universitetsbibliotek, så obefintligt är det inte, men vi har inget formellt samarbete som jag är med i.
Anders Bessier beskriver attacker med ransomware som ett allvarligt hot, inte bara mot KB utan mot hela bibliotekssektorn. Intrångsförsöken pågår ständigt.
– Jag vet inte hur många tiotusentals mejl som stoppas av brandväggarna varje dag, det finns ett brus av cyberhot ute på det öppna internet.
– Vi försöker hela tiden se till att vi har bra logiskt skalskydd. En extern part har också gjort en säkerhetsanalys av våra brandväggar och inte hittat några allvarliga luckor. Vi har ganska bra skydd och har heller inte drabbats hittills.
Axiells operativa chef Maria Wasing har uppgett för Biblioteksbladet att attacken med utpressningsprogram mot bibliotekssystemet Micromarc har polisanmälts. Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum, känner dock inte till intrånget eller någon sådan anmälan.
– Men jag har varit ledig och kan mycket väl ha missat den. Det sker ransomwareattacker varje dag mot svenska företag. Det är bara det att de väldigt ofta inte anmäler att det har blivit utsatta.
Vad är förklaringen till det?
– Det finns flera skäl: det stärker inte varumärket, aktievärdet sticker inte precis upp, för om man är utsatt kan man av ju av andra anses ha dålig säkerhet.
Historiens första attack med utpressningskod ägde rum 1989 när infekterade disketter som påstods innehålla information om aids skickades till adressater i en postlista administrerad av Världshälsoorganisationen WHO. De som fick sina datorer infekterade och filer låsta, uppmanades att skicka pengar till en postbox i Panama för att dessa skulle låsas upp.
– Sedan har det utvecklats. 2015 övergick man från att angripa dig och mig med ransomware, till att gå på företag, säger Jan Olsson.
Enligt Olsson har fenomenet blivit särskilt påtagligt under pandemin. Företagen som drabbas har ofta hög omsättning och stort behov av tillgång till sina filer.
– Det företag du berättade om (Axiell, förf anm) låter som ett typiskt sådant företag, med många entiteter som är beroende av tillgång till systemet.
Läs mer ›› Bibliotekssystem utslaget av säkerhetsattack
Läs mer ›› Många bibliotek utsatta för inlåsta data och utpressning
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer