KB: Allvarligt hot mot bibliotekssektorn
29 jun 2021 • 2 min
Intrångsförsöken pågår ständigt, säger Kungliga bibliotekets säkerhetschef Anders Bessier. Men det är sällsynt med samordnat arbete kring sektorns it-säkerhet.
Axiells bibliotekssystem Micromarc slogs förra onsdagen ut av en så kallad ransomwareattack. Först under gårdagen kunde delar av systemet åter tas i bruk, uppgav Axiell på sin webb.
Arbetet kring datasäkerhet kan bli mer samordnat mellan olika delar av den svenska bibliotekssektorn, enligt Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket (KB). Han påpekar dock att det redan finns samverkan i olika utvecklingsprojekt där även hänsyn tas till datasäkerheten.
– Vi har vissa samarbeten, jag har till exempel kontakt med några universitetsbibliotek, så obefintligt är det inte, men vi har inget formellt samarbete som jag är med i.
Anders Bessier beskriver attacker med ransomware som ett allvarligt hot, inte bara mot KB utan mot hela bibliotekssektorn. Intrångsförsöken pågår ständigt.
– Jag vet inte hur många tiotusentals mejl som stoppas av brandväggarna varje dag, det finns ett brus av cyberhot ute på det öppna internet.
– Vi försöker hela tiden se till att vi har bra logiskt skalskydd. En extern part har också gjort en säkerhetsanalys av våra brandväggar och inte hittat några allvarliga luckor. Vi har ganska bra skydd och har heller inte drabbats hittills.
Axiells operativa chef Maria Wasing har uppgett för Biblioteksbladet att attacken med utpressningsprogram mot bibliotekssystemet Micromarc har polisanmälts. Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum, känner dock inte till intrånget eller någon sådan anmälan.
– Men jag har varit ledig och kan mycket väl ha missat den. Det sker ransomwareattacker varje dag mot svenska företag. Det är bara det att de väldigt ofta inte anmäler att det har blivit utsatta.
Vad är förklaringen till det?
– Det finns flera skäl: det stärker inte varumärket, aktievärdet sticker inte precis upp, för om man är utsatt kan man av ju av andra anses ha dålig säkerhet.

Historiens första attack med utpressningskod ägde rum 1989 när infekterade disketter som påstods innehålla information om aids skickades till adressater i en postlista administrerad av Världshälsoorganisationen WHO. De som fick sina datorer infekterade och filer låsta, uppmanades att skicka pengar till en postbox i Panama för att dessa skulle låsas upp.
– Sedan har det utvecklats. 2015 övergick man från att angripa dig och mig med ransomware, till att gå på företag, säger Jan Olsson.
Enligt Olsson har fenomenet blivit särskilt påtagligt under pandemin. Företagen som drabbas har ofta hög omsättning och stort behov av tillgång till sina filer.
– Det företag du berättade om (Axiell, förf anm) låter som ett typiskt sådant företag, med många entiteter som är beroende av tillgång till systemet.
Läs mer ›› Bibliotekssystem utslaget av säkerhetsattack
Läs mer ›› Många bibliotek utsatta för inlåsta data och utpressning
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer