KB: Allvarligt hot mot bibliotekssektorn

29 jun 2021 • 2 min

Intrångsförsöken pågår ständigt, säger Kungliga bibliotekets säkerhetschef Anders Bessier. Men det är sällsynt med samordnat arbete kring sektorns it-säkerhet.

Axiells bibliotekssystem Micromarc slogs förra onsdagen ut av en så kallad ransomwareattack. Först under gårdagen kunde delar av systemet åter tas i bruk, uppgav Axiell på sin webb.

Arbetet kring datasäkerhet kan bli mer samordnat mellan olika delar av den svenska bibliotekssektorn, enligt Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket (KB). Han påpekar dock att det redan finns samverkan i olika utvecklingsprojekt där även hänsyn tas till datasäkerheten.

– Vi har vissa samarbeten, jag har till exempel kontakt med några universitetsbibliotek, så obefintligt är det inte, men vi har inget formellt samarbete som jag är med i.

Anders Bessier beskriver attacker med ransomware som ett allvarligt hot, inte bara mot KB utan mot hela bibliotekssektorn. Intrångsförsöken pågår ständigt.

– Jag vet inte hur många tiotusentals mejl som stoppas av brandväggarna varje dag, det finns ett brus av cyberhot ute på det öppna internet.

– Vi försöker hela tiden se till att vi har bra logiskt skalskydd. En extern part har också gjort en säkerhetsanalys av våra brandväggar och inte hittat några allvarliga luckor. Vi har ganska bra skydd och har heller inte drabbats hittills.

Axiells operativa chef Maria Wasing har uppgett för Biblioteksbladet att attacken med utpressningsprogram mot bibliotekssystemet Micromarc har polisanmälts. Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum, känner dock inte till intrånget eller någon sådan anmälan.

– Men jag har varit ledig och kan mycket väl ha missat den. Det sker ransomwareattacker varje dag mot svenska företag. Det är bara det att de väldigt ofta inte anmäler att det har blivit utsatta.

Vad är förklaringen till det?

– Det finns flera skäl: det stärker inte varumärket, aktievärdet sticker inte precis upp, för om man är utsatt kan man av ju av andra anses ha dålig säkerhet.

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum. Foto: Polisen

Historiens första attack med utpressningskod ägde rum 1989 när infekterade disketter som påstods innehålla information om aids skickades till adressater i en postlista administrerad av Världshälsoorganisationen WHO. De som fick sina datorer infekterade och filer låsta, uppmanades att skicka pengar till en postbox i Panama för att dessa skulle låsas upp.

– Sedan har det utvecklats. 2015 övergick man från att angripa dig och mig med ransomware, till att gå på företag, säger Jan Olsson.

Enligt Olsson har fenomenet blivit särskilt påtagligt under pandemin. Företagen som drabbas har ofta hög omsättning och stort behov av tillgång till sina filer.

– Det företag du berättade om (Axiell, förf anm) låter som ett typiskt sådant företag, med många entiteter som är beroende av tillgång till systemet.

Läs mer ›› Bibliotekssystem utslaget av säkerhetsattack

Läs mer ›› Många bibliotek utsatta för inlåsta data och utpressning

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Experten: Naiv bild av rysk propaganda i EU

Att Sverige värderar yttrandefriheten är något Ryssland utnyttjar och det finns en naivitet i Sverige och EU när det handlar om den ryska propagandan, säger Maryna Vorotyntseva, senior expert på Nato Stratcom. I dag talar hon på källkritikens dag.

13 mar 2024 • 3 min

MIK

Desinformation bör bemötas på biblioteken

Kampanjen om hur socialtjänsten kidnappar muslimska barn pågår fortfarande. Biblioteken är en bra plats att förebygga spridningen av falsk information, säger Linda Corsvall på Socialstyrelsen. ”Vi behöver klara av att ta samtalen.”

12 mar 2024 • 3 min

Nyheter

Firar 25 år med jubileumsbok

Google, Malmö högskola och därmed även det som numera heter Malmö universitetsbibliotek, alla föddes de 1998. Boken om det jubilerande biblioteket fungerar som ett kollektivt minne för medarbetarna.

6 mar 2024 • 3 min