Majoritet av bibliotekarier vill kunna porta besökare
16 sep 2021 • 3 min
Trots stängda bibliotek har många anställda upplevt social oro under senaste året och en majoritet av bibliotekarierna tycker att stökiga besökare bör kunna portas. Det har fått Dik att justera sin tidigare inställning. ”Vi har lyssnat på medlemmarna.”

En majoritet av bibliotekarierna vill kunna porta stökiga personer från biblioteket.
I en enkätundersökning som fackförbundet Dik har gjort svarar en majoritet, 64 procent, att det bör vara möjligt att porta bråkiga individer. Detta är något som Dik tidigare har vänt sig emot, men fackförbundet har nu justerat sin position och förespråkar att det ska vara möjligt som en sista utväg.
– Vi har lyssnat på medlemmarna och det är så många som känner en uppgivenhet. Även om det är en absolut sista utväg och inte är en lösning på problemet kan det vara en trygghet för personalen att ta till detta i särskilt allvarliga fall, säger Johanna Alm Dalin, utredare på Dik.
Men hon betonar att portning inte löser det egentliga problemet och att det inte får missbrukas eller användas som ett enkelt sätt för politikerna att hantera stök och social oro. För att detta ska lösas behövs mer resurser till andra verksamheter som psykiatri, socialtjänst och ungdomsverksamhet, anser Dik.
Läs mer ›› Anna Troberg: Biblioteken bör ingå i totalförsvaret
Det är alarmerande att så pass många säger att de har bytt eller funderat på att byta jobb
Det är fjärde gången fackförbundet Dik gör en undersökning bland sina biblioteksmedlemmar och i dag, torsdag, släpps rapporten Bibliotek i kristid. Tidigare undersökningar har visat att många upplever problem med stök och bråk på biblioteken. Svaren i årets undersökning gäller arbetsmiljön från maj 2020 till maj 2021, alltså en period som i stort sett helt präglades av pandemin. Detta visar sig också i svaren.

Men trots att färre vittnar om stök och bråk på biblioteken än i undersökningen 2019, uppger så många som fyra av fem folkbibliotekarier att de har upplevt social oro på biblioteket under året och nästan var tredje att det har förekommit våld på biblioteken.
– Det är fortfarande väldigt höga siffror med tanke på att många bibliotek har haft så begränsad verksamhet, säger Johanna Alm Dalin.
– Men på vissa håll har det varit värre än vanligt eftersom besökare har varit utestängda från andra verksamheter. Men generellt har det minskat. Det visar att andra verksamheter som ansvarar för samhällets utsatta måste få mer resurser så att inte folkbiblioteken är den enda tillgängliga platsen för dem.
Brist på krisberedskap
Enligt rapporten brast beredskapen på biblioteken under pandemin. Förbundsordförande Anna Troberg noterar en ”galopperande brist” på krisberedskap.
Vissa arbetsgivare agerade för sent på pandemin och många gånger var bibliotekspersonalen själv tvungen att ta fram egna lösningar. Dik efterlyser en nationell samordning.
– Det har också påverkat medborgarnas tillgång till bibliotek olika runt om i landet, när vissa har haft öppet och andra haft stängt, säger Johanna Alm Dalin.
Sju av tio folkbibliotek stängde i perioder under pandemin och smittskyddsåtgärderna har varierat.
Under pandemin blev det tydligt att många människor är beroende av biblioteken för tillgång till dator och skrivare och även här efterlyser Dik att andra verksamheter tar sitt ansvar så att inte folkbiblioteken lämnas att hantera det digitala utanförskapet på egen hand.
I rapporten framkommer också att ungefär hälften av de svarande bibliotekarierna har bytt eller funderat på att byta jobb det senaste året. Färre uppger att de vill byta på grund av social oro än tidigare (8 procent, jämfört med cirka 20 procent för två år sedan). Men var fjärde bibliotekarie uppger att de ser sig om efter andra jobb på grund av dåligt ledarskap. Många anser också att arbetsbelastningen är hög samt att de saknar utvecklingsmöjligheter.
– Det är alarmerande att så pass många säger att de har bytt eller funderat på att byta jobb. Det måste man verkligen ta på allvar, säger Johanna Alm Dalin.
Svarsfrekvensen är 42 procent och totalt 1707 personer har svarat på enkätfrågorna. Och enligt Johanna Alm Dalin är undersökningen representativ för biblioteksanställda.
– Den är väldigt representativ när det gäller ålder, kön och vilken typ av bibliotek de arbetar på. Vi gör rapporterna återkommande och ser samma tendens så jag tror att det speglar verkligheten bra.
Ur rapporten "Bibliotek i kristid":
- 66 procent tycker att tillräckliga smittskyddsåtgärder har vidtagits under pandemin. Många anser att de har varit otydliga och att de kom för sent.
- Skyddsutrustning sattes upp på 97 procent av folkbiblioteken och högskole- och universitetsbiblioteken, men endast på 44 procent av skolbiblioteken.
- 84 procent av folkbiblioteken ställde om till mer digital verksamhet under pandemin.
- 79 procent av folkbibliotekarierna har upplevt social oro senaste året.
- 26 procent arbetar ensamma flera dagar i veckan eller dagligen.
- 92 procent anser att besökare som stör ordningen tillfälligt ska kunna avvisas från biblioteket.
- 64 procent anser att besökare som återkommande stör ordningen ska kunna portas från biblioteket.
- 52 procent av skolbibliotekarierna och 48 procent av folkbibliotekarierna har bytt eller funderat på att byta jobb under senaste året.
Senaste nytt

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer