Med berättelserna som drivkraft
13 okt 2020 • 2 min
Berättelserna de stöter på från olika delar av landet och världen skapar engagemang hos årets två mottagare av Bengt Hjelmqvist-priset.

I år har juryn valt två pristagare till Bengt Hjelmqvist-priset. Båda har ett stort engagemang för två av bibliotekslagens prioriterade grupper; de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska.
”På detta sätt vill vi lyfta två goda inspiratörer som bibliotekssverige kan finna klokhet och vägledning hos”, skriver juryn i sin motivering.
Båda pristagarna hittar sin motivation i de berättelser de möter i sitt arbete. Cecilia Brisander i sitt arbete med de nationella minoritetsspråken och Barakat Aldammad i sitt arbete med litteratur och medier på andra språk än svenska.
2020 års jury
- Lo Claesson, Svensk biblioteksförening, ordförande
- Karin Zetterberg
- Karolina Persson, Gislaved
- Sofie Samuelsson, Regionbibliotek Stockholm
- Ann Östman, Region Gävleborg, verksamhetsutvecklare bibliotek
– Tillgänglighet är en aspekt som vi inte haft uppe så tydligt i Bengt Hjelmqvist-priset de senaste åren. Och det handlar om tillgänglighet, vare sig man jobbar med mångspråk eller minoritetsspråk. Det är väldigt aktuellt, säger Lo Claesson, ordförande i juryn.
– Båda är så bra inom sitt område, därför var det ett väldigt svårt val. Annars hade båda varit värda att vinna var för sig också.
Priset delas ut den 12 november. På grund av pandemin hålls ceremonin digitalt.
Bengt Hjelmqvist-priset instiftades 1964. Svensk biblioteksförening delar ut priset årligen för ”framstående insatser på folkbiblioteksområdet”. Bengt Hjelmqvist beskrivs som akademiskt skolad och en stor humanist. ”Biblioteken tillhör alla”, var en devis han drev. Ofta återkom han till bibliotekens öppettider och ansåg att de skulle vara öppna när folk hade tid att gå dit.
Prissumman är på 25 000 kronor.
Förra året gick priset till Nick Johnson Jones.
Fler vinnare 2020
Svensk biblioteksförening delar ut flera priser, här är ett urval:- Årets mobila bibliotek: Hudiksvall. Ur juryns motivering: ”Hållbarhet, tillgänglighet, digital delaktighet och likvärdighet är ledord för en verksamhet med många funktioner.”
- Collijnpriset (för bästa uppsats inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap): Anna Hallpers. Ur juryns motivering: ”Genom att lyfta fram teoretiska perspektiv som både berikar och tydliggör uppsatsens forskningsfrågor lyckas författaren på ett koncist och engagerande sätt ge läsaren en breddad insikt…”
- Greta Renborgs pris för god marknadsföring av bibliotek: Jon Fällström, Umeå stadsbibliotek. Ur juryns motivering: ”Med stor fingertoppskänsla inspirerar han både kollegor och användare på ett ödmjukt och lyhört sätt.”
Senaste nytt

Positivt mottagande av Fridolins förslag
Många är positiva till förslagen om skolbibliotek. Men farhågor finns att små friskolor skulle ha svårt att leva upp till krav på ökad bemanning.
20 jan 2021 • 3 min

Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek
Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström.
19 jan 2021 • 2 min

Biblioteken på Gotland anmälda till JO
Biblioteken på Gotland stängde lokalerna över jul och nyår. Men inte för alla. Nu har biblioteken blivit JO-anmälda.
19 jan 2021 • 2 min

Nybliven 20-åring har blivit förebild
Efter två decennier kan det volontärdrivna uppslagsverket Wikipedia inspirera biblioteken till spridande av demokrati och bildning.
15 jan 2021 • 2 min

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?
14 jan 2021 • 4 min

Transparens och debatt för att laga trasig tillit
Biblioteket värnar inte demokratin bara genom att finnas. Det krävs ett strävsamt och ibland konfliktfyllt arbete, skriver Sofia Lenninger.
13 jan 2021 • 4 min

Kunskap sparas i bibliotek på månen
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
12 jan 2021 • 2 min

Hur kommer Trump att vilja minnas Trump?
Amerikanska ex-presidenter brukar inrätta ett bibliotek och museum där spåren av deras tid vid makten bevaras. Snart är det Donald Trumps tur.
8 jan 2021 • 3 min

De förser flyktingar med litteratur
En skåpbil ombyggd till bibliotek åker runt bland flyktingläger i Aten.
7 jan 2021 • 4 min

“Man bör dra ner på verksamhet”
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.
5 jan 2021 • 2 min

Rapport från två världar
Det ena skolbiblioteket var ett livlöst museum. Det andra var ett obemannat rum med böcker från 70-talet. Sedan ändrades nästan allt.
4 jan 2021 • 12 min
Krav: digitalisera nu
Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.
3 jan 2021 • < 1 min
0 kommentarer