Debatt om biblioteken: Hur olika får det vara?
10 feb 2021 • 2 min
Krisen har satt bibliotekens roll i blixtbelysning, men också visat på mycket stora skillnader kommuner emellan. I ett panelsamtal på Folk och Kultur diskuterades frågan ”hur olika får det vara?”

Christer Nylander (L), Catharina Ek och Markus Lindgren (MP) deltog i panelsamtalen om bibliotekens betydelse under pandemin.
Under pandemin har bibliotekens betydelse för demokratin blivit tydlig, konstaterade Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, i panelsamtalet som hölls på det digitala konventet Folk och Kultur.
Utgångspunkten var rapporten från Svensk biblioteksförening som går igenom bibliotekens roll under pandemin. I panelen satt också Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden i Västerås och Catharina Ek, bibliotekschef i Upplands Väsby. Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening, var moderator.
– Möjligheten att ta reda på mer om viruset finns på biblioteken. Men samtidigt som vi har haft ett kraftigt behov av att skaffa oss mer kunskap har många bibliotek stängt, fortsatte Christer Nylander.
Samtidigt som bibliotekens demokratiska roll har blivit synligare har också stora skillnader visat sig mellan hur olika kommuner ser på folkbiblioteken. I Västerås identifierades biblioteken som samhällsviktiga och ledningen väntade in i det längsta med att stänga lokalerna för besökare, berättade Markus Lindgren.
Men i vissa kommuner stängde lokalerna under lång tid, andra tog bort möjligheten att använda dator. Något som i flera fall påverkade grannkommunerna eftersom biblioteksbesökare från två kommuner då vände sig dit i stället.
– Så får det inte vara, det är ett jätteproblem. När andra stängde kom folk till oss i stället, berättade Catharina Ek.
Under pandemin såg hon hur skillnaderna blev tydligare mellan olika grupper i samhället och de mest utsatta blev ibland utan hjälp.
– Klyftorna blir tydliga och även bibliotekens roll för personer i utsatta situationer. Vissa behöver exempelvis klara sina studier för att få uppehållstillstånd, men vi kan inte lämna ut kurslitteratur. Det är ett enormt problem.
Markus Lingren konstaterade att kommunernas olika synsätt på folkbiblioteken speglar en svaghet i den reglering som finns. Men Christer Nylander anser att det finns fördelar med att lagen inte är så detaljerad, eftersom förutsättningarna är olika i olika kommuner. Han noterar också den stora kreativitet som har funnits på biblioteken under pandemin och där många nya lösningar har tagits fram för att nå ut till medborgarna.
Samtidigt dras många kommuner med en kärv ekonomi och få bibliotek har fått uppräkningar i budget som motsvarar löneökningarna, konstaterade Johanna Hansson. Men vem ansvarar för att det ska finnas tillräckligt med resurser för att lagen ska uppfyllas?
Panelen var överens om att det fortsatt bör vara kommunerna som ansvarar både för folkbibliotekens verksamhet och resurser. Samtidigt som riktade statliga bidrag, som exempelvis Stärkta bibliotek, är välkomna, lade Catharina Ek till. Det är något Christer Nylander tror är möjligt, bland annat på grund av att klyftorna har vuxit.
– Det behövs satsningar på läsfrämjande och bibliotek och det hänger samma med att vi har fått ökade klyftor. Sociala klyftor men också bildningsklyftor där jag tror att biblioteken har en viktig roll i att hjälpa till.
Catharina Ek konstaterade att synen på bibliotek har förändrats under pandemin.
– Jag tror att folkbibliotek länge har varit en plats som har varit en trygg stöttepelare som många har tagit för given. Men vi har verkligen fått en ny bild.
Läs mer: Flera partiledare pratat kultur på digitalt konvent
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer