“Man bör dra ner på verksamhet”

5 jan 2021 • 2 min

Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid tisdagens pressträff.

Fredagen före jul slog Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fast att bibliotek och annan kommunal verksamhet bör stänga och inte öppna igen förrän den 24 januari. Det skedde vid en pressträff arrangerad av regeringen och rekommendationen framgick även i det dokument som samtidigt publicerades på myndighetens webbplats. 

Beskedet ledde till febril aktivitet på landets bibliotek. Under helgen och början av påföljande vecka stängde så gott som alla sin fysiska verksamheten.

Förvåningen var därför stor när formuleringarna om det nödvändiga i att stänga just bibliotek i det tysta ströks ur de skriftliga rekommendationerna. 

I ett mejl till Biblioteksbladet förklarade Folkhälsomyndighetens pressavdelning att strykningen gjorts av juridiska skäl, eftersom bibliotek är en samhällsservice som ska finnas tillgänglig för alla. 

Under julhelgen har vissa bibliotek tagit fasta på de hastigt ändrade buden och åter öppnat. Andra håller fortfarande stängt.  

För att reda ut eventuella oklarheter kring vilka rekommendationer som egentligen gäller ställde Biblioteksbladet ett par frågor till statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff. 

Vilket råd ger Folkhälsomyndigheten nu till bibliotekens huvudmän – ska de öppna igen eller fortsätta hålla stängt? 

– Det är en juridisk fråga om man kan stänga bibliotek eller inte, det är inget jag kan uttala mig om. Grunden till detta var en allmän uppmaning till kommunerna att stänga så mycket verksamhet som möjligt för att minska trycket på arbetsplatserna och bara hålla den nödvändiga verksamheten igång. Det är förstås inte vi på Folkhälsomyndigheten som ska bedöma vad som är nödvändig verksamhet, utan det kan bara kommunerna göra. 

Vilket är rådet ur ett rent smittspridningsperspektiv? 

– Rådet ur ett rent smittspridningsperspektiv är att så många som möjligt ska jobba hemifrån eller i alla fall inte gå till arbetsplatsen. Vi har inga data som talar för att bibliotek eller simhallar eller någon typ av verksamhet är mer spridningsbenägen än andra. Men arbetsplatser – vi talar inte om verksamheterna som samlingspunkter för allmänheten – är vårt fokus eftersom vi vet att en väldigt stor andel av smittspridningen sker där. Därför är vårt allmänna råd till alla verksamheter att försöka bedriva så lite verksamhet som jligt på plats. 

Så bör biblioteken öppna igen eller fortsätta hålla stängt? 

– Jag har ingen uppfattning i den frågan, det måste kommunerna avgöra. Men vårt allmänna råd, vår allmänna inriktning, är att man bör försöka dra ner på verksamhet så mycket som möjligt och behålla absolut nödvändig verksamhet.  

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min