“Man bör dra ner på verksamhet”
5 jan 2021 • 2 min
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

Fredagen före jul slog Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fast att bibliotek och annan kommunal verksamhet bör stänga och inte öppna igen förrän den 24 januari. Det skedde vid en pressträff arrangerad av regeringen och rekommendationen framgick även i det dokument som samtidigt publicerades på myndighetens webbplats.
Beskedet ledde till febril aktivitet på landets bibliotek. Under helgen och början av påföljande vecka stängde så gott som alla sin fysiska verksamheten.
Förvåningen var därför stor när formuleringarna om det nödvändiga i att stänga just bibliotek i det tysta ströks ur de skriftliga rekommendationerna.
I ett mejl till Biblioteksbladet förklarade Folkhälsomyndighetens pressavdelning att strykningen gjorts av juridiska skäl, eftersom bibliotek är en samhällsservice som ska finnas tillgänglig för alla.
Under julhelgen har vissa bibliotek tagit fasta på de hastigt ändrade buden och åter öppnat. Andra håller fortfarande stängt.
För att reda ut eventuella oklarheter kring vilka rekommendationer som egentligen gäller ställde Biblioteksbladet ett par frågor till statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
Vilket råd ger Folkhälsomyndigheten nu till bibliotekens huvudmän – ska de öppna igen eller fortsätta hålla stängt?
– Det är en juridisk fråga om man kan stänga bibliotek eller inte, det är inget jag kan uttala mig om. Grunden till detta var en allmän uppmaning till kommunerna att stänga så mycket verksamhet som möjligt för att minska trycket på arbetsplatserna och bara hålla den nödvändiga verksamheten igång. Det är förstås inte vi på Folkhälsomyndigheten som ska bedöma vad som är nödvändig verksamhet, utan det kan bara kommunerna göra.
Vilket är rådet ur ett rent smittspridningsperspektiv?
– Rådet ur ett rent smittspridningsperspektiv är att så många som möjligt ska jobba hemifrån eller i alla fall inte gå till arbetsplatsen. Vi har inga data som talar för att bibliotek eller simhallar eller någon typ av verksamhet är mer spridningsbenägen än andra. Men arbetsplatser – vi talar inte om verksamheterna som samlingspunkter för allmänheten – är vårt fokus eftersom vi vet att en väldigt stor andel av smittspridningen sker där. Därför är vårt allmänna råd till alla verksamheter att försöka bedriva så lite verksamhet som möjligt på plats.
Så bör biblioteken öppna igen eller fortsätta hålla stängt?
– Jag har ingen uppfattning i den frågan, det måste kommunerna avgöra. Men vårt allmänna råd, vår allmänna inriktning, är att man bör försöka dra ner på verksamhet så mycket som möjligt och behålla absolut nödvändig verksamhet.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer