Strategi med få skarpa förslag

22 apr 2022 • 2 min

Den efterlängtade nationella biblioteksstrategin anger riktning och mål. Strategin innehåller däremot få konkreta åtgärder.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter presenterade på fredagsmorgonen den nationella biblioteksstrategin. Foto: Annika Clemens

Kulturministern läste på fredagsmorgonen sagor för en förskolegrupp på biblioteket i Kista norr om Stockholm. Därefter presenterade hon den länge emotsedda nationella biblioteksstrategin.

– Biblioteken står inför flera olika utmaningar. Bland annat en ojämn tillgång till bibliotek och minskat antal besök och lån, sa hon.

Ett förslag till strategi lades våren 2019 fram av Kungliga bibliotekets särskilda samordnare Erik Fichtelius. Under de tre år som sedan dess har otåligheten vuxit: varför kommer inget? Så sent som för drygt en vecka sedan skrev Fichtelius själv en debattartikel där han efterlyste konkreta politiska åtgärder, inte minst för att slå vakt om digitaliseringen av det tryckta kulturarvet.

Resultatet som nu lags fram innehåller få konkreta förslag utan pekar snarare ut en inriktning att stödja och stärka biblioteken inom det allmänna biblioteksväsende sammanfattat i strategins tre fokusområden:

  • Ett biblioteksväsende som är tillgängligt och relevant för alla.
  • Som bidrar till och följer samhällets utveckling.
  • En nationell infrastruktur för biblioteksväsendet.

Ett av få konkreta åtgärder är att regeringen ger Statens kulturråd i uppdrag att, i samverkan med Kungliga biblioteket, analysera folkbibliotekens framtida behov och föreslå nya former för statens stöd till folkbiblioteken, efter att satsningen på stärkta biblioteket avslutas 2023.

Regeringen slår också fast att digitala tjänster kan vara viktiga för att bidra till jämlik tillgång av bibliotekens verksamhet. Slutsatsen är att staten därför bör bidra i arbetet med detta. I den nya strategin ingår därför att ge KB i uppdrag att utveckla nationella bibliotekstjänster för vissa prioriterade grupper som till exempel personer med annat modersmål än svenska och nationella minoriteter.

I KB:s nationella biblioteksstrategi föreslås en nationell plattform för utlåning av e-böcker, något regeringen däremot inte har tagit ställning till. ”Det är en komplex fråga och det finns ett behov av att samla berörda aktörer kring denna fråga”, skriver kulturdepartementet i strategin.

Strategin ska gälla till 2025.

Kommentarer om strategin ››
Johanna Hansson, Svensk biblioteksförening: ”Magert resultat”
Karin Grönvall, riksbibliotekarie: ”Skönt med avstamp”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min