Året som gått i biblioteksvärlden
22 dec 2023 • 3 min
Ännu ett händelserikt år i biblioteksvärlden går mot sitt slut. Mycket har hänt, men minns du allt? Häng med på en återblick på året som gått.
Vad hände egentligen i biblioteksvärlden under 2023? Här får du en återblick.
Januari
En rapport från Sveriges kommuner och regioner visade att bibliotekarie finns med bland ungas önskelista när de funderade bland framtida jobb.
Februari
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, gick ut och varnade kollegor för Tiktok.
Mars
Ron DeSantis i Florida försöker nå Vita huset, bland annat genom att driva igenom förbud av kontroversiella böcker.
April
Tre forskare i Lund berättade om hur bibliotekens demokratiska uppdrag kan stärkas. Genom att ifrågasättas. Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström berättar.
Maj
Inlägget på Instagram från Biblioteket i Högsbo om Lena Anderssons böcker blev viralt och bibliotekschef Grethe Österberg fick svara på många frågor.
Det var också i maj som Joakim Lamotte krävde att få läsa sagor för barn på biblioteket i Olofström för att inte avslöja namnen på dragartister som tidigare hade läst sagor där.
Vill publicera namn på hotad dragartist – ”Så fruktansvärt tråkigt”
Juni
En jämförelse mellan landets kommuner visade stora skillnader i hur mycket resurser som satsas på biblioteksverksamhet. I topp låg Övertorneå och Norrköping hamnade i botten.
Här satsas minst på bibliotek – stora skillnader mellan kommunerna
Juli
Chris Bourg från MIT i USA gästade Libers årliga konferens i Budapest. Hennes tal om hur frågan om öppen vetenskap ska lösas var bland de mest uppskattade inslagen på konferensen.
Augusti
När svenska bibliotekschefer tyckte till om arkitektur var de inte intresserade av stora påkostade märkesbyggnader som är en självklarhet i grannländerna.
September
En ny bok om KB-mannen släpptes med avslöjanden om ytterligare en aktör i stöldhärvan av värdefulla verk.
Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Oktober
Sveriges skolledare var kritiska till de riktade bidrag som regeringen avsätter för bemannade skolbibliotek.
Under hösten besökte Biblioteksbladet Dubai, där Ifla planerade att hålla nästa års Wlic-konferens. I samma veva drog Dubai tillbaka sitt erbjudande.
November
Det var många som hörde av sig till Biblioteksbladets redaktion när vi berättade om att Kungliga biblioteket sökte unik kompetens med koll på gamla digitala medier. Tipsen strömmade in och KB gjorde ett omtag.
Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Det var också i november som Sebastian Lönnlöv berättade om arbetet med en databas för hbtqi-litteratur, Queerlit. Och om att de äldsta verken i nya databasen var riktigt, riktigt gamla.
December
Sverigedemokraterna i Lomma ifrågasatte bibliotekets hbtqi-certifiering. Bibliotekschef Susanne Ek berättade hur det fick personalen att vilja sätta upp prideflaggor i hela biblioteket.
I december gick även företrädare för resursbiblioteket i jiddisch ut och berättade om sin besvikelse över kollegornas tystnad efter den 7 oktober.
Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer