Året som gått i biblioteksvärlden
22 dec 2023 • 3 min
Ännu ett händelserikt år i biblioteksvärlden går mot sitt slut. Mycket har hänt, men minns du allt? Häng med på en återblick på året som gått.
Vad hände egentligen i biblioteksvärlden under 2023? Här får du en återblick.
Januari
En rapport från Sveriges kommuner och regioner visade att bibliotekarie finns med bland ungas önskelista när de funderade bland framtida jobb.
Februari
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, gick ut och varnade kollegor för Tiktok.
Mars
Ron DeSantis i Florida försöker nå Vita huset, bland annat genom att driva igenom förbud av kontroversiella böcker.
April
Tre forskare i Lund berättade om hur bibliotekens demokratiska uppdrag kan stärkas. Genom att ifrågasättas. Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström berättar.
Maj
Inlägget på Instagram från Biblioteket i Högsbo om Lena Anderssons böcker blev viralt och bibliotekschef Grethe Österberg fick svara på många frågor.
Det var också i maj som Joakim Lamotte krävde att få läsa sagor för barn på biblioteket i Olofström för att inte avslöja namnen på dragartister som tidigare hade läst sagor där.
Vill publicera namn på hotad dragartist – ”Så fruktansvärt tråkigt”
Juni
En jämförelse mellan landets kommuner visade stora skillnader i hur mycket resurser som satsas på biblioteksverksamhet. I topp låg Övertorneå och Norrköping hamnade i botten.
Här satsas minst på bibliotek – stora skillnader mellan kommunerna
Juli
Chris Bourg från MIT i USA gästade Libers årliga konferens i Budapest. Hennes tal om hur frågan om öppen vetenskap ska lösas var bland de mest uppskattade inslagen på konferensen.
Augusti
När svenska bibliotekschefer tyckte till om arkitektur var de inte intresserade av stora påkostade märkesbyggnader som är en självklarhet i grannländerna.
September
En ny bok om KB-mannen släpptes med avslöjanden om ytterligare en aktör i stöldhärvan av värdefulla verk.
Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Oktober
Sveriges skolledare var kritiska till de riktade bidrag som regeringen avsätter för bemannade skolbibliotek.
Under hösten besökte Biblioteksbladet Dubai, där Ifla planerade att hålla nästa års Wlic-konferens. I samma veva drog Dubai tillbaka sitt erbjudande.
November
Det var många som hörde av sig till Biblioteksbladets redaktion när vi berättade om att Kungliga biblioteket sökte unik kompetens med koll på gamla digitala medier. Tipsen strömmade in och KB gjorde ett omtag.
Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Det var också i november som Sebastian Lönnlöv berättade om arbetet med en databas för hbtqi-litteratur, Queerlit. Och om att de äldsta verken i nya databasen var riktigt, riktigt gamla.
December
Sverigedemokraterna i Lomma ifrågasatte bibliotekets hbtqi-certifiering. Bibliotekschef Susanne Ek berättade hur det fick personalen att vilja sätta upp prideflaggor i hela biblioteket.
I december gick även företrädare för resursbiblioteket i jiddisch ut och berättade om sin besvikelse över kollegornas tystnad efter den 7 oktober.
Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer