Året som gått i biblioteksvärlden

22 dec 2023 • 3 min

Ännu ett händelserikt år i biblioteksvärlden går mot sitt slut. Mycket har hänt, men minns du allt? Häng med på en återblick på året som gått.

Januari

En rapport från Sveriges kommuner och regioner visade att bibliotekarie finns med bland ungas önskelista när de funderade bland framtida jobb.

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke

Bibliotekarieyrket lockar flera unga. Foto: Annika Clemens

Februari

Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, gick ut och varnade kollegor för Tiktok.

Varnar biblioteken för Tiktok

Mars

Ron DeSantis i Florida försöker nå Vita huset, bland annat genom att driva igenom förbud av kontroversiella böcker.

Utrensning av böcker kan ta honom till Vita huset

Utrensningen av böcker från skolor och bibliotek kan gynna den högerkonservativa guvernören Ron DeSantis politiska karriär. Foto: Daniel A. Varela/AP

April

Tre forskare i Lund berättade om hur bibliotekens demokratiska uppdrag kan stärkas. Genom att ifrågasättas. Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström berättar.

Ifrågasätter bibliotekens demokratiska uppdrag

Maj

Inlägget på Instagram från Biblioteket i Högsbo om Lena Anderssons böcker blev viralt och bibliotekschef Grethe Österberg fick svara på många frågor.

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”

Det var också i maj som Joakim Lamotte krävde att få läsa sagor för barn på biblioteket i Olofström för att inte avslöja namnen på dragartister som tidigare hade läst sagor där.

Vill publicera namn på hotad dragartist – ”Så fruktansvärt tråkigt”

Juni

En jämförelse mellan landets kommuner visade stora skillnader i hur mycket resurser som satsas på biblioteksverksamhet. I topp låg Övertorneå och Norrköping hamnade i botten.

Här satsas minst på bibliotek – stora skillnader mellan kommunerna

Juli

Chris Bourg från MIT i USA gästade Libers årliga konferens i Budapest. Hennes tal om hur frågan om öppen vetenskap ska lösas var bland de mest uppskattade inslagen på konferensen.

”Piratbibliotek en signal om att systemet är trasigt”

Augusti

När svenska bibliotekschefer tyckte till om arkitektur var de inte intresserade av stora påkostade märkesbyggnader som är en självklarhet i grannländerna.

Arkitektur: Inget skryt, tack!

September

En ny bok om KB-mannen släpptes med avslöjanden om ytterligare en aktör i stöldhärvan av värdefulla verk.

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”

Greger Bergvall på Kungliga biblioteket är en av författarna till boken om KB-mannen.

Oktober

Sveriges skolledare var kritiska till de riktade bidrag som regeringen avsätter för bemannade skolbibliotek.

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek

Under hösten besökte Biblioteksbladet Dubai, där Ifla planerade att hålla nästa års Wlic-konferens. I samma veva drog Dubai tillbaka sitt erbjudande.

En inställd kongress är också en kongress

November

Det var många som hörde av sig till Biblioteksbladets redaktion när vi berättade om att Kungliga biblioteket sökte unik kompetens med koll på gamla digitala medier. Tipsen strömmade in och KB gjorde ett omtag.

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”

Det var också i november som Sebastian Lönnlöv berättade om arbetet med en databas för hbtqi-litteratur, Queerlit. Och om att de äldsta verken i nya databasen var riktigt, riktigt gamla.

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas

December

Sverigedemokraterna i Lomma ifrågasatte bibliotekets hbtqi-certifiering. Bibliotekschef Susanne Ek berättade hur det fick personalen att vilja sätta upp prideflaggor i hela biblioteket.

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: ”Långsökt”

Susann Ek, bibliotekschef i Lomma kommun. Foto: Anders Ebefeldt

I december gick även företrädare för resursbiblioteket i jiddisch ut och berättade om sin besvikelse över kollegornas tystnad efter den 7 oktober.

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min